Abortus-uitspraken minister onhandig en bedenkelijk

Ook een intelligente en weldenkende minister zoals mevrouw Borst kan kennelijk politiek onhandige en zelfs bedenkelijke uitspraken doen (de Volkskrant, 22 januari)....

Daarmee zijn haar uitspraken in strijd met de grondbeginselen van haar eigen respectabele politieke beweging D66 volgens welke 'de integriteit van het lichaam' en 'het zelfbeschikkingsrecht van de mens in casu de vrouw' fundamentele waarden zijn. Deze humanistische principes onderschrijf ik.

De islamcultuur is in principe welkom in een pluriforme samenleving, maar dat betekent niet dat een samenleving die gegrondvest is op christendom en humanisme de onderdrukking van de vrouw behoeft te tolereren.

Islam betekent letterlijk onderwerping en als dat zover gaat dat jongetjes meer gewenst zijn dan meisjes bij een zwangerschap en een vrouw daardoor dreigt verstoten te worden, dan zal een basale cultuuromslag bij de islambelijdende bevolking nodig zijn.

De islammacho die zijn vrouw op grond van een gewenst geslacht in de abortuskliniek manoeuvreert, zal te verstaan gegegeven moeten worden dat hij op deze wijze het vaderschap niet waardig is.

Hier heeft minister Borst zich niet krachtig genoeg opgesteld. Met haar stellingname kan het zelfbeschikkingsrecht van de islamitische vrouw worden ondermijnd.

Abortus: onder stringente voorwaarden ja. Maar als nabehoedmiddel waarbij het zelfbeschikkingsrecht verbleekt tot subjectieve willekeur: nee.

ALMELOB.Th. Steynis

Moeder

Professor Outshoorn, ooit gepromoveerd op abortus, verklaart dat er misschien nog eens gepraat moet worden over de vraag of je een vrucht mag aborteren alleen maar omdat het een meisje is. Dat is dus het resultaat van drie golven feminisme, dacht ik, toen ik dat las.

Ik wil het woord racisme niet in de mond nemen, maar ik stel vast dat de aanwezigheid van vreemde culturen in Nederland tot zeer grote tolerantie heeft geleid. Bij vele Nederlanders dan en vooral bij de meeste academici van de generatie die in de jaren zeventig zo'n grote bek had.

Omdat dat ook mijn generatie is, die van de babyboomers dus, kan ik bogen op een moeder die nog is opgegroeid in de katholieke sfeer van de jaren dertig, de sfeer die na de oorlog gerestaureerd werd en in sommige milieus voortbestond tot eind jaren zestig.

Dat was een sfeer waarin vrouwen nog veel aan hoofdbedekking deden, en per definitie zondig en een beetje minder waard waren. Mijn moeder placht en pleegt te zeggen: 'Elke cultuur waarin vrouwen onderdrukt worden, is fout.'

AMSTERDAMMartien Pennings

Volwassen

Bij alle opwinding over artsen die om 'flauwekul-redenen' abortussen uitvoeren is mij duidelijk geworden dat de geïnterviewde artsen - terecht - ervan uitgaan dat vrouwen die om een abortus verzoeken zelf heel goed de afweging kunnen maken.

Deze artsen nemen vrouwen dus gewoon serieus en staan een volwassen benadering van de problematiek voor. De 'flauwekul-redenen' om een abortus te vragen bleven hierbij volkomen theoretisch. Dát er daadwerkelijk vrouwen zijn die abortus vragen zonder dat er sprake is van de zogenoemde noodsituatie werd niet aangetoond; wél dat artsen vinden dat vrouwen een normale, niet betuttelende bejegening verdienen.

Het moord en brand schreeuwen van CDA-Kamerlid De Hoop Scheffer heeft mij dan ook bijzonder gestoord. Als de interviewer probeert De Hoop Scheffer op zijn eigen morele en ethische grenzen te toetsen, geeft deze niet thuis met het argument dat dit 'niet zijn verantwoordelijkheid is'. Het CDA heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien.

AMSTERDAMBritt van den Berg

Stellingen

Minister Borst krijgt op 21 januari in de Tweede Kamer door Ger Schutte (GPV) haar eigen proefschriftstelling uit 1972 naar het hoofd geslingerd: 'Een vrouw die zo weinig baas is in eigen buik dat zij tegen haar wil zwanger wordt, dient niet het alleenbeslissingsrecht over het afbreken van de zwangerschap op te eisen'. Borst antwoordde dat zij nog volledig achter haar stelling van een kwart eeuw geleden stond. Dit antwoord brengt mij tot de volgende stellingen.

Een vrouw die het geluk heeft gehad nimmer door nalatigheid en/of foute advisering van de arts zwanger te zijn geraakt, behoort solidair te zijn met al die vrouwen die dat wel is overkomen en niet over hun ruggen carrière te willen maken.

Een vrouw die andere vrouwen, die wel tegen hun zin zwanger worden, meent te moeten opzadelen met al het werk en alle verantwoordelijkheden van het moederschap in omstandigheden die zij zelf als te ongunstig daarvoor hebben geoordeeld, en kinderen een jeugd in die ongunstige omstandigheden en een levenslang schuldgevoel tegenover hun moeder meent te moeten bezorgen, is ongeschikt om minister van Volksgezondheid te zijn.

DEN HAAGHieke Snijders-Borst

Ouderschap

Minister Borst vindt het strijdig met goed ouderschap om zó naar een kind te kijken, dat je het alleen wilt als het een jongetje is, of andere eigenschappen wel of niet heeft. Daar ben ik het volkomen mee eens.

Daarom lijkt het me minstens het overwegen waard om aanstaande ouders die met dergelijke, of andere onbenullige redenen om een abortus komen vragen, hun zin te geven. Ze bewijzen namelijk, dat ze op een volstrekt verkeerde manier naar kinderen kijken en dus niet tot goed ouderschap in staat zijn.

ZALTBOMMEL

Marja Roemers-Kuiter

Motief

Breng me één vrouw die graag een kind wil en die zich in staat acht om een kind op te voeden; die bovendien een partner, familie of vrienden heeft die haar daarbij willen helpen; die tevens een redelijke huisvesting en voldoende financiële middelen heeft. En die toch een abortus vraagt omdat zij op vakantie wil?

Altijd zullen er onder haar motief andere, zwaardere motieven liggen. Zelfs bij de EO-abortus-mevrouw lag er een dieper motief onder haar vraag om een abortus wegens wintersportvakantie. Zij wilde de abortuswet op de politieke en publieke agenda krijgen.

UTRECHTM.E. de Beer

Patriarchaat

We leven in een samenleving waarin mannen en vrouwen steeds meer gelijke rechten krijgen. Moeten we dan in diezelfde samenleving respect opbrengen voor vaders die liever geen dochters willen en die daarom aanstaande moeders om een abortus sturen? Een overwaardering voor het patriarchaat!

WOUDENBERGAndrea Middel

Geslacht

Waarom gaat het toch steeds over meisjesfoetussen? Je zal maar zwanger zijn van een jongetje. . . da's pas erg!

UTRECHTMathilde Bo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden