Aboriginals zamelen geld in om politiediscriminatie te ontmaskeren

De inheemse bevolking van Australië zamelt geld in om de hardnekkige discriminatie door de politie aan de kaak te stellen. Via een crowdfundingactie is al meer dan 42 duizend euro opgehaald voor Copwatch, de naam van het project. Het geld zal gebruikt worden om gemeenschappen te trainen in het vastleggen van interacties met de politie.

Eline Schaart
Kinderen tijdens een mars om aandacht te vragen voor de ongelijke behandeling van de inheemse bevolking in Australië. Beeld getty
Kinderen tijdens een mars om aandacht te vragen voor de ongelijke behandeling van de inheemse bevolking in Australië.Beeld getty

'Als ik sterf in hechtenis weet dan dat ik geen zelfmoord heb gepleegd,' staat op het spandoek van een van de demonstranten, die zich voor het regeringsgebouw in New South Wales (NSW) hebben verzameld. Het protest van vorige maand markeert het eenjarig overlijden van Rebecca Maher, een inheemse vrouw en moeder van vier kinderen, in een politiecel. Twee weken voor het protest overleed een andere Aboriginal, Eric Whittaker, aan een onduidelijke hoofdwond, ook in hechtenis. Whittaker's neef was in 2015 al in een gevangenis overleden.

'Australië is een racistisch land,' zegt Des Jones, hoofd van de Murdi Paaki organisatie die zestien Aboriginal gemeenschappen in NSW vertegenwoordigt. 'Het contact met de politie verslechtert elk jaar doordat de politiecultuur misbruik tegen Aboriginal gemeenschappen toestaat.' Jones beschuldigt de politie van toenemend machtsvertoon en intimidatie. 'Aboriginals worden vaker aangehouden, verschijnen vaker in de rechtbank en worden sneller opgesloten.'

Het idee om contact met de politie vast te leggen komt uit de Verenigde Staten. De dood van Michael Brown in 2014, een zwarte tiener die omkwam door politiegeweld, leidde tot rellen in Ferguson en de opmars van de Black Lives Matter-beweging. Deze beweging riep de zwarte gemeenschap op contact met de politie te filmen. De National Justice Project, een ngo in NSW, heeft dit idee overgenomen en is de crowdfundingactie gestart.

'Het is algemeen bekend dat mensen zich beter gedragen als ze worden gefilmd', zegt George Newhouse, advocaat bij de National Justice Project. Copwatch helpt om van deze mensen amateurjournalisten te maken, vertelt hij over de telefoon vanuit Sydney. 'Het sterkt personen en geeft ze een eigen stem en verhaal.' Daarnaast hopen de initiatiefnemers dat het beeldmateriaal kan worden gebruikt om de onschuld van inheemse mensen in de rechtbank te bewijzen.

Twee Aboriginal mannen tijdens de viering van de terugkeer van de rotsen Uluru en Kata als hun eigendom Beeld epa
Twee Aboriginal mannen tijdens de viering van de terugkeer van de rotsen Uluru en Kata als hun eigendomBeeld epa

Gevangenispopulatie

Het project is hard nodig, volgens Newhouse. Nu belandt de inheemse bevolking, de verzamelnaam voor Aboriginals en Straat Torres-eilanders, veertien keer vaker in de gevangenis dan de niet-inheemse bevolking. Ze vormen hiermee 27 procent van de gevangenispopulatie, hoewel ze maar uit drie procent van de totale bevolking bestaan. De oververtegenwoordiging is nog groter onder kinderen waar 50 procent van de gevangenen een inheemse achtergrond heeft.

De relatie tussen de politie en de inheemse bevolking in Australië kent een moeizame voorgeschiedenis die teruggaat tot de tijd dat het eiland werd gekoloniseerd door de Britten, volgens Roxanne Moore van Amnesty International Australië. 'De politie was het belangrijkste contactpunt tussen de Aboriginals en het discriminerende system,' legt Moore uit. 'Ze dwongen apart te zitten en namen duizenden Aboriginalkinderen mee, nu bekend als de verloren generatie.'

Of het project echt een verschil gaat maken weten Des Jones en Roxanne Moore niet, maar het is in elk geval een begin. 'Australië moet eerst leren omgaan met zijn verleden voordat het land kan helen,' zegt Moore. Volgens Newhouse van het National Justice Project hebben al meer dan twintig inheemse groepen zich opgegeven voor de training.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden