Aboriginals krijgen land terug van overheid

AMSTERDAM - In de Australische deelstaat Queensland krijgen Aboriginals duizenden hectares land terug van de overheid. Het gebied werd in 1977 uitgeroepen tot nationaal park.

van onze redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Het terug te geven gebied, Archer Bend, vormt onderdeel van het nationaal park Mungkan Kandju op het schiereiland Cape York. Het gebied werd vroeger gebruikt voor de veeteelt.

Schaamtevol hoofdstuk
De premier van Queensland, Anna Bligh, zei woensdag in het parlement dat met de teruggave van het land een 'schaamtevol hoofdstuk' in de geschiedenis van Queensland wordt afgesloten.

Het besluit om het 75.000 hectare tellend gebied terug te geven aan de Aboriginals vormt volgens Bligh de uitkomst van een lange juridische strijd 'waarin de legitieme rechten van de inheemse bevolking van Cape York werden omzeild'.

Marginale positie
Volgens schattingen leven er nu nog 517.200 Aboriginals in Australië (2,5% van de totale bevolking). Lange tijd had deze groep een marginale positie in de Australische samenleving. Hun slechte economische situatie maakt dat hun levensverwachting ongeveer 20 jaar lager ligt dan die van een gemiddelde Australiër.

In 1976 nam de Australische overheid de Land Rights Act aan. Dit houdt in dat Aboriginals kunnen onderhandelen met de overheid over land. Als Aboriginal rechten op het land eenmaal zijn vastgesteld, mag het land op geen enkele wijze worden veranderd.

Excuses
In november 2009 heeft de voormalige Australische premier Kevin Rudd namens de regering officieel excuses aangeboden aan de Aboriginals, voor het leed dat ze is aangedaan. Het was voor de eerste keer in de geschiedenis dat de Australische regering bereid was om zich te verontschuldigen.

De Aboriginals kwamen volgens wetenschappers rond 50.000 voor Christus vanuit Zuid-Oost Azië naar Australië. Zij waren tot het begin van de zeventiende eeuw de enige bewoners van het continent. De eerste blanken die toen Australië bereikten waren Nederlandse ontdekkingsreizigers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden