Aboja

WAS HET eigenlijk wel nieuws dat de Verenigde Staten bombardementen hebben uitgevoerd op doelen in Afghanistan en Sudan?..

Natuurlijk niet. Omdat supermachten boven recht en wet staan, kunnen zij zich vrijelijk bedienen van methoden die, indien gehanteerd door verweggistaans sprekende baardmannen, gewoon terrorisme heten.

Niettemin besteedde de Volkskrant de ochtend after zeer veel aandacht aan de Amerikaanse acties. Maar liefst drie (3!) artikelen op de voorpagina, waaronder een opening op zeven (7!) kolom, met een kaartje en een foto, plus binnenin de complete pagina vijf (5!), met de integrale tekst van Clinton, een (1!) volkenrechtelijke beschouwing en ga zo maar door.

Andere kranten, van Trouw tot de International Herald Tribune, schreven beduidend minder.

Waarom dit verschil?

Ik zal dat onthullen.

Medio september gaat in Tuschinski de film Aboja, Abonnee in première. De film, geregisseerd door Mike van Diem, gaat over een krant die in problemen raakt nadat lezers in opstand komen tegen de schrijfsels van een van haar medewerkers.

Deze columnist, Olivier B. Jennen (een schitterende rol van Kees Prins), is een ultra-conservatieve corpspik die door de post-linksistische Nieuwsgier is ingehuurd als ideologische hofnar. In zijn vaste rubriek lanceert hij een polemisch getoonzette aanval op buitenlanders die het vertikken zich aan te passen.

Jennen schildert verpauperde flatwijken waarin van balkon na balkon het schapenbloed naar beneden druipt. Hij beschrijft winkelstraten vol zwartharige tasjesrovers wier Nederlands zich beperkt tot 'teringhoer', 'ikke niet begrijp' en 'mag ik van u het formulier aanvraag eenmalige extra uitkering bijzondere bijstand?'.

'Tegen donkere huidskleuren op zich heb ik niets', aldus de column. 'Als je hartje maar blank is.'

Lezers van de Nieuwsgier reageren woedend. Honderden mensen zeggen hun abonnement op. Er komen zoveel e-mails binnen dat het computersysteem ontregeld raakt, als gevolg waarvan de krant met een noodeditie verschijnt. De Turkse uitbater van snackbar Achmed en vijf zonder, waar de redacteuren tussen de middag altijd een broodje kroket halen, weigert hen nog langer te bedienen.

Hoofdredacteur Vincent Primeur, een dynamische, immer wat zorgelijk kijkende macrobioot, verkeert in tweestrijd. Een deel van zijn redactie mort. Ook Primeur (Johnny Kraaykamp jr.) zelf gruwt van het gewraakte stuk, maar wil niet het risico lopen te worden afgeschilderd als politiek-correcte scherpslijper.

Aboja, Abonnee bereikt zijn climax als een verhitte redactievergadering wordt onderbroken door een binnenstuivende buitenlandredacteur, die uitroept dat Amerika zojuist Suriname is binnengevallen om chemicaliënfabrikant Bouterse te arresteren. Paramaribo, de vermoedelijke schuilplaats van de oud-legerchef, is getroffen door een kernwapen.

De camera zoemt in op het opklarende gezicht van Vincent Primeur. 'Breed uitpakken', spoort hij zijn redactie aan. 'Pagina's één, vijf en negen ontruimen. Commentaar. Analyse. Kaartje. Tekst toespraak integraal. Geen wóórd meer over Jennen'

Rob Vreeken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden