Abnormale duikvlucht werd JFK jr. fataal

Het lijkt erop dat het privé-vliegtuigje waarmee John Kennedy dit weekeinde neerstortte, op het laatst in een spiraalduik is geraakt....

Van onze correspondent

Uit radargegevens blijkt dat het toestel, een Piper Saratoga II, in iets meer dan tien seconden een paar honderd meter is gedaald. Dat is vijf keer zoveel als gebruikelijk. Volgens deskundigen was het een abnormaal steile duikvlucht, maar het is nog onduidelijk wat de oorzaak was.

Mogelijk is het toestel aan het tollen geraakt doordat Kennedy, die betrekkelijk weinig vliegervaring had, de macht over het vliegtuigje verloor. Een andere verklaring kan zijn dat de motor het begeven heeft, of dat de brandstof op was.

Volgens piloten is het heel moeilijk een vliegtuigje uit een spiraalduik te halen, zeker voor een betrekkelijk onervaren piloot.

Een bijkomend probleem was dat het donker was, zodat Kennedy zich niet kon oriënteren. Het is niet uitgesloten dat hij aanvankelijk zelfs niet heeft gemerkt dat het toestel uit balans was. In de duisternis is het moeilijk het onderscheid te maken tussen de donkere zee en de lucht erboven. John F. Kennedy jr. had nog geen brevet om louter op de instrumenten te vliegen.

Volgens vlieginstructrice Martha King is het ook mogelijk dat Kennedy werd gehinderd door zijn gebroken voet.

In de Amerikaanse media doken gisteren berichten op dat Kennedy zelf er weinig voor voelde de vlucht naar Martha's Vineyard te maken. Zijn vrouw Carolyn zou hem hebben gevraagd haar zus Lauren op het eiland af te zetten en door te vliegen naar Cape Cod voor het huwelijk van zijn nicht Rory.

De Amerikaanse kustwacht is nog steeds bezig met een grootscheepse zoekactie. Inmiddels is een gebied van 23.400 vierkante kilometer uitgekamd. De vondst is echter beperkt gebleven tot enkele brokstukken van het vliegtuig en wat bagage.

Met behulp van sonarapparatuur wordt nu gespeurd naar plaatsen waar duikers te water kunnen worden gelaten om de zeebodem af te speuren. De familie Kennedy bedankte allen die bij de zoekacties betrokken zijn voor hun inzet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden