Column

Abnormaal doen lijkt even de standaard in Kerkrade

De oproep tot normaal doen van premier Rutte ging geruisloos voorbij aan Roda JC. Abnormaal is, zeker voor even, de standaard in het voetbal in Zuid-Limburg. Ga maar na: de entree van een regiment spelers in de transfermaand januari, de Zwitserse Rus Korotajev als investeerder, met in diens kielzog vriend Nicolas Anelka, de oud-topvoetballer met gebruiksaanwijzing. Nu adviseur.

Willem Vissers
Vasteloavend i Kirchroa valt vroeg dit jaar. Beeld anp
Vasteloavend i Kirchroa valt vroeg dit jaar.Beeld anp

Anelka, vrijdag bij de presentatie gekleed in het geelzwart van Roda; dat was surrealisme, een voorschot op Carnaval. Van de andere kant is Roda een heerlijke club met eeuwige reuring, waar het faillissement altijd op de loer ligt. In Zuid-Limburg gebeurt tenminste wat, getuige ook de wederwaardigheden van buurclub Fortuna Sittard, met zijn nieuw leven inblazende eigenaar uit Turkije.

Komt daar bij Roda dus opeens een investeerder binnen uit Dubai, een man met toevallig een Roda-supporter als buurman. Een kerel met een fris hoofd, met veel geld en praatjes voor tien over de Champions League. Vroeger had Roda JC Nol Hendriks, de plaatselijke textielbaron, gigant in betaalbare kleding. In Bulgarije wilde hij eens de hele voorhoede van Europees tegenstander Sofia kopen met een partij spijkerbroeken. En nu is daar een vreemdeling die iets doet met banken, medische dienstverlening en ict.

Korotajev wil zelfs de streek ontwikkelen, hij wil de Limburgse jeugd weer leren voetballen. Als dat eens zou kunnen. Hendriks zei geregeld dat in Limburg geen talent zit, ondanks Van Bommel, Zenden, Waterreus, Ricksen, Hofland en al die anderen. Stel dat Korotajev zijn beloftes waarmaakt, zou dat geen mooi cadeau zijn aan Limburg?

Het belangrijkste wat tegen zo'n vreemdeling met poen is in te brengen, is het gebrek aan binding met de club. Maar hij kan van de club leren houden, zoals een vrouw uit pakweg Liberia kan leren houden van een man uit Noorwegen. En Abramovitsj is tegenwoordig heus begaan met Chelsea.

Toen Nol Hendriks Roda met miljoenen steunde, kochten de mensen van de streek in zijn winkels. In ruil voor het geld van Dirk Scheringa schaften de brave burgers van Noord-Holland polissen aan bij diens bank DSB, zelfs met woekerrentes. FC Twente geloofde heilig in de toespraken van Joop Munsterman vanaf het balkon van het luchtkasteel in Enschede.

Hoeveel clubs zijn gered door gemeenschapsgeld? Laten we Korotajev de kans geven met zijn private miljoenen. Laten we afwachten of Anelka Kerkrade straks nog steeds een mooie stad vindt. Wie weet neemt hij op 19 februari, vlak voor Carnaval, een ontbijtje bij café Jules op de Markt, voor 11 euro 11. Het is beter een buitenlander met geld te omarmen dan een voetbalclub te laten overleven dankzij geld van de gemeenschap. Dat is al te vaak gebeurd, tot in Eindhoven en Enschede toe.

Op den duur is het abnormale van Roda misschien normaal. Want gemeenschapsgeld hoort te gaan naar andere zaken dan de bedrijfstak voetbal. Zeker in de streek waar Roda voetbalt, waar vergrijzing is en verpaupering, waar grotere problemen bestaan dan een potje voetbal.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden