ABN Amro wil lagere provisies op effecten

De ABN Amro is van plan de provisies voor de aan- en verkopen van effecten te verlagen. Hiermee zal in mei een experiment van start gaan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De afgelopen tijd hebben met name de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) en het hoekmansbedrijf Van der Moolen aangedrongen op verlaging van de provisies voor effectentransacties. Volgens hen is de aan- en verkoop van effecten in Nederland schreeuwend duur doordat de banken hiervoor zeer hoge kosten in rekening brengen. Deze kosten zouden omlaag kunnen, omdat ook de kosten van het uitvoeren van orders op de beurs, de zogenoemde courtage, inmiddels zijn verlaagd.

ABN Amro-bestuurder Th. Meys erkende gisteren dat 'de provisies vanuit een bepaalde optiek misschien te hoog zijn'. 'We zijn bezig te kijken of we een scheiding kunnen aanbrengen tussen klanten die wel advies willen en zij die deze service niet nodig hebben.' Verlaging van de provisies zal vooral de cliënten ten goede komen die minder behoefte hebben aan adviezen. Het besluit moet volgens Meys dit jaar nog worden genomen.

Hoe hoog de nieuwe tarieven zullen zijn, wil de bank niet zeggen. 'Maar het zal de concurrentie zeker bevorderen', aldus Meys. Stunttarieven zullen het niet worden. 'Het gevolg is dan dat andere ook weer gaan zakken en dan weet ik wel waar we eindigen: met hetzelfde marktaandeel, maar met lagere marges.'

Momenteel rekent de bank de belegger die aandelen wil kopen of verkopen 1,8 procent voor een transactie van minder dan vijfduizend gulden, 1 procent voor transacties vanaf vijfduizend tot 20 duizend gulden en 0,6 procent voor transacties daarboven. De Postbank rekent voor haar minder servicegerichte Beursorderlijn lagere prijzen, 0,7 procent plus 30 gulden voor transacties tot en met 15 duizend gulden.

Voor een transactie van vijfduizend gulden betaalt een cliënt bij ABN Amro 90 gulden provisie, terwijl de Postbank 65 gulden aan kosten rekent. Vorig jaar verdrievoudigde het aantal transacties via de Beursorderlijn van de Postbank. Bestuurder G. van der Lugt van de Postbank zei eerder deze week verdere tariefsverlaging niet uit te sluiten als de concurrenten dat ook zouden doen.

Een woordvoerder van de Rabobank liet gisteren weten dat deze bank de ontwikkeling van de beursprovisies nauwlettend in het oog houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden