ABN Amro wil bij echte zakenbanken horen

'Mocht Rothschild ooit te koop komen, dan zit ABN Amro op de eerste rij. Maar het zal wel heel sterk zijn als de Nederlanders na Barings ook Rothschild in handen krijgen', stelde een bankier maandag vast....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

ABN Amro maakte vrijdag bekend de wereldwijde kapitaalmarktactiviteiten op aandelengebied samen te voegen met die van de prestigieuze zakenbank Rothschild. De Nederlandse bank hoopt hiermee ook internationaal door te breken als belangrijke zakenbankier.

Tot nu toe lijkt de ABN Amro op de Nederlandse aandelenmarkt weer oppermachtig. De bank bracht dit jaar niet alleen Van Leer naar de Amsterdamse effectenbeurs, maar regelde ook bijna alle andere grote financiële deals zoals de oprichting van de houdstermaatschappijen voor aandelen KNP BT en Akzo.

In het verleden wilden bankiers uit de Londense City nog wel eens een graantje meepikken in Nederland - zoals bij de verkoop van het belang van Elsevier in Wolters Kluwer - maar de laatste tijd lijkt de ABN Amro weer over een absolute monopoliepositie te beschikken. Zelfs de ING heeft daar na de overname van Barings begin vorig jaar nog nauwelijks verandering in kunnen brengen.

Maar de ABN Amro is daarmee niet tevreden. De bank wil ook internationeel als grote zakenbankier doorbreken. In de City van Londen beschikt de Nederlandse bank weliswaar over Hoare Govett, maar die dochter houdt zich vooral bezig met de effectenhandel - het kopen en verkopen van effecten voor cliënten tegen een provisievergoeding. Deze zogenoemde secundaire markt is aantrekkelijk, maar veel minder winstgevend dan de primaire markt: het organiseren van emissies, onderhandse aandelenplaatsingen en de advisering bij privatiseringen, fusies en overnames.

Op deze markt wordt de dienst gemaakt door een handvol Amerikaanse zakenbanken (JP Morgan, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Goldman Sachs en Salomon Brothers) en een aantal Britse effectenhuizen. Deze Britse effectenhuizen zijn de laatste jaren echter allemaal in handen gevallen van grote Europese commerciële banken. Deutsche Bank is al enige jaren eigenaar van Morgan Grenfell. Vorig jaar nam ING het plotseling bankroet gegane Barings over. Warburg viel daarna in handen van Swiss Bank en Kleinwort Benson van de Dresdner Bank. Tot de overgebleven grote vissen behoorden ondermeer Schroders en Rothschild; twee banken die absoluut niet te koop waren. ABN Amro dreigde achter het net te vissen.

De Nederlandse bank probeerde dit gemis te compenseren door her en der regionale effectenhuizen over te nemen zoals Alfred Berg in Scandinavië. Verder werd vorig jaar ook een aanzienlijk belang gekocht in HG Asia; een commissionairsbedrijf dat in twaalf Aziatische landen actief is. Daarmee versterkte ABN Amro zijn positie op de secundaire markt, maar verworf het zich geen hoofdrol op de primaire markt. Dat de ABN Amro daar wel een hoofdrol wil vervullen, blijkt uit de benoeming van de eigen zakenbankier Wilco Jiskoot tot lid van de raad van bestuur.

ABN Amro lijkt die lancune nu op te vullen. Door de samenwerking met Rothschild boort de Nederlandse bank een indrukwekkend cliëntenbestand aan. Het twee eeuwen oude bankiershuis is nog altijd een van de huisbankiers van vele regeringen, multinationals en steenrijke particulieren. Ook de Nederlandse overheid heeft nauwe banden met de bank. Zo verkocht De Nederlandsche Bank naar verluidt enkele jaren geleden via bemiddeling van Rothschild een deel van de goudvoorraad. Later werd Rothschild in de hand genomen als regeringsadviseur bij de privatisering van KPN.

De joint-venture ABN Amro Rothschild - de kersverse ABN Amro-bestuurder Wilco Jiskoot mag in de raad van toezicht plaatsnemen naast Edoard de Rothschild - speelt ook Rothschild in de kaart. Terwijl ABN Amro betere toegang krijgt tot de internationale haute finance, kan Rothschild gaan beschikken over het wereldwijd gespreide distributienetwerk van de Nederlandse bank. Door de overname van het effectenkantoor Smith New Court door Merrill Lynch - Rothschild had een belang van 25 procent in de Londense commissionair - miste de bankiershuis de toegang tot het grote publiek.

Maar er zijn ook nadelen. De ABN Amro krijgt te maken met een toenemend aantal labels: ABN Amro en Mees Pierson in Nederland, Alfred Berg in Scandinavië, ABN Amro Hoare Govett in het Verenigd Koninkrijk, ABN Amro HG Asia in het Verre Oosten en ABN Amro Rothschild in de rest van de wereld. Verder is de primaire markt een onberekenbare markt, waarop grote winsten afgewisseld worden door magere resultaten en zelfs verliezen.

ABN Amro werd daar vorig jaar al mee geconfronteerd toen het trachtte via het aankopen van peperdure medewerkers van Warburg en andere Britse effectenhuizen Hoare Govett uit te bouwen tot een zakenbank. De winst van Hoare Govett viel in 1995 terug toen het aantal spectaculaire deals bleek tegen te vallen.

Zowel Rothschild als de ABN Amro investeren echter geen geld in de opzet van de nieuwe joint-venture. Mocht het avontuur mislukken, dan blijft een financieel debâcle uit. Alleen staat de ABN Amro dan weer helemaal achter in de rij als Rothschild alsnog te koop komt.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden