ABN Amro voorziet Gazprom van miljarden

ABN Amro en de Amerikaanse bank Goldman Sachs gaan voor het Russische gasconcern Gazprom een financieringspakket van 2 à 3 miljard dollar verzorgen....

KRF, ANP

AMSTERDAM

ABN Amro hoopt er als bank ook bij te kunnen zijn als Gazprom financiers zoekt voor de aanleg van zijn pijpleidingennet naar West-Europa, zegt concern-directeur Structured Finance H. Mulder van ABN Amro. De komende tien tot vijftien jaar zal Gazprom zijn gasexport naar West- en Centraal-Europa verdubbelen, zo verwacht hij. Die bedraagt nu zo'n 110 miljard kubieke meter per jaar.

De twee financiers ABN Amro en Goldman Sachs stellen snel een overbruggingskrediet van 1 miljard dollar beschikbaar, gevolgd door twee obligatieleningen voor een totaalbedrag van ongeveer 2 miljard dollar. Het overbruggingskrediet wordt eerst ondergebracht bij andere financiële marktpartijen en daarna afgelost via één van de twee obligatieleningen. Die worden zo snel mogelijk, voor eind november, naar de markt gebracht.

Gazprom neemt bijna 95 procent van de gasproductie in Rusland voor zijn rekening, een kwart van de wereldproductie. Het bedrijf heeft 360 duizend werknemers en is voor 40 procent staatseigendom. Gazprom gaat gebukt onder een belastingschuld van omgerekend 2,9 miljard gulden, maar heeft van zijn afnemers nog 33,4 miljard gulden te goed.

ABN Amro lijkt een aardige slag te slaan in de strijd met een aantal andere vooraanstaande investeringsbanken om de gunsten van Ruslands grootste onderneming. Concurrenten als Kleinwort Benson (van Dresdner Bank) en Morgan Stanley Group hebben nu nakijken. Die twee hebben Gazprom herhaaldelijk geadviseerd over een aantal andere kapitaalmarkttransacties. 'Gazprom is voor ons ook een betrouwbare partner', aldus Mulder. 'Ze hebben de afgelopen decennia onafgebroken aardgas aan West-Europa geleverd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden