ABN Amro: verlies in 2010, maar misschien dividend over 2011

Van onze verslaggeverRobert Giebels

Amsterdam - De Nederlandse belastingbetaler gaat dit jaar iets terugzien van zijn investering in ABN Amro. Topman Gerrit Zalm maakte gisteren bekend te verwachten dat er over 2011 genoeg winst wordt gemaakt om een dividenduitkering te doen. De bank heeft één aandeelhouder waar de 40 procent van de winst naartoe kan gaan: de Nederlandse staat.


Die heeft de bank in 2008 ten koste van circa 30 miljard euro staatsschuld van de ondergang gered. Dat is een bedrag 'tot dusver', want jaarlijks betaalt Nederland rente over het geleende bedrag. Volgens de Algemene Rekenkamer kostte de redding van de financiële sector de eerste twee jaar 2,4 miljard euro aan rente. De winst- en verliescijfers over 2010 in aanmerking genomen is het niet aannemelijk dat een dividenduitkering over 2011 hoger uitvalt dan de rente die de staat betaalt door de nationalisatie van ABN Amro.


De bank maakte bekend dat zij weliswaar 414 miljoen euro verlies heeft geleden, maar dat dat eigenlijk als een winst van bijna 1,1 miljard euro moet worden beschouwd. Redenen voor het verschil zijn de eenmalige verliezen die de bank moet nemen. De kosten van het samengaan met Fortis zijn volgens de financiële man van ABN Amro, Jan van Rutte, in 2010 770 miljoen euro geweest. Ook is de bank door Brussel gedwongen een deel van zichzelf met verlies te verkopen aan Deutsche Bank. Dat komt voor circa 800 miljoen negatief in de boeken.


Net als een dag eerder de Rabobank bekendmaakte, heeft ook ABN Amro minder voorzieningen hoeven te nemen voor verliezen op kredieten. Beide banken schrijven dat toe aan verbeterde economische omstandigheden waardoor meer bedrijven in staat zijn aan hun bankverplichtingen te voldoen. Rabobank verkleinde zijn stroppenpot met 37 procent, ABN Amro met 47 procent: van 1,6 miljard euro naar 837 miljoen. Dat is een belangrijke factor in de winst van 1,1 miljard waarmee de bank rekent.


'Aandeelhouder' en minister van Financiën Jan Kees de Jager ziet in de cijfers de bevestiging dat ABN Amro in 2014 op eigen benen kan staan. Niet eerder, aldus de bewindsman gisteren na afloop van de ministerraad. In 2014 gaat de bank wat De Jager en Zalm betreft naar de beurs. 'Wij zijn hiermee zeer verheugd', zegt Zalm, die ook daarna de bank hoopt te leiden. Tot die tijd krijgt de staat bij winst een dividend van 40 procent uitgekeerd. 'Daarmee gedraag je je als een normale bank', zei Zalm. Tenzij de Europese Commissie geen toestemming geeft voor de winstuitkering.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden