ABN Amro stelt aandeelhouders Smit schadeloos

De ABN Amro zal beleggers schadeloos stellen die de boot zijn ingegaan met het kopen van aandelen Smit Transformatoren. De bank maakte dit opzienbarende besluit maandag bekend op het moment dat de aandeelhouders bezig waren zich te beraden op een eventuele schadeclaim....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De ABN Amro begeleidde het bedrijf in Nijmegen in oktober vorig jaar bij de introductie op de Amsterdamse beurs. De aandelen van Smit Trafo, zoals het bedrijf kortweg wordt genoemd, werden voor 45 gulden per stuk verkocht. Nu blijken de resultaten zo tegen te vallen dat de aandelen ondanks het goede beursklimaat - maandag bereikte de index opnieuw een record - nog geen 25 gulden per stuk waard zijn.

De ABN Amro zegt zich in een opmerkelijke verklaring 'mede verantwoordelijk te voelen voor de goede gang van zaken op de Amsterdamse beurs' en wil daarom instaan voor de gevolgen van de mislukte introductie van de bouwer van transformatoren.

De regeling met gedupeerde aandeelhouders, waarvan de details nog moeten worden uitgewerkt, zal voorzien in 'een vrijwillige schadeloosstelling ten opzichte van de emissiekoers à 45 gulden aan aandeelhouders van Smit Trafo'. Zij zal van toepassing zijn op hen die op of voor 14 juli - vorige week vrijdag - aandeelhouder Smit Trafo waren. Aangezien de 1,9 miljoen uitgegeven aandelen sinds de introductie in oktober vorig jaar met 21 gulden zijn gekelderd, zou dit de bank een schadepost van zo'n 40 miljoen gulden kunnen bezorgen. Maar op de beurs wordt rekening gehouden met hogere bedragen, tot 70 miljoen gulden toe. ABN Amro zegt met schattingen van de schade te willen wachten tot de regeling is uitgewerkt. Tot die tijd is er geen beurshandel in de aandelen Smit Trafo, die nu door het verlies van vertrouwen op een dieptepunt van 24,10 gulden zijn beland.

Hoewel het bericht van deze regeling, de eerste in haar soort, op de beurs positief werd ontvangen, verwachten analisten niet dat dit het fonds uit het slop zal helpen. Eerst zal het vertrouwen in de leiding van het bedrijf hersteld moeten worden.

Sinds de introductie, die door syndicaatleider ABN Amro met optimistische winstprognoses begeleid werd, is het bedrijf met steeds onheilspellender berichten gekomen. Op 7 juli werd bekend gemaakt dat in de eerste helft van het jaar een verlies is geleden omdat er een plotselinge kentering in de markt was opgetreden. ABN Amro stelt nu dat deze bekendmaking voor haar even onverwacht is gekomen als voor de aandeelhouders van Smit Trafo. Het bedrijf stelde dat het werd overvallen door een plotselinge omslag van de markt, met name door dumping uit Italië.

Maar het slechte nieuws was al eerder naar buiten komen druppelen. In maart werd bekend dat de winst dit jaar zou tegenvallen omdat er aanloopverliezen waren bij de vestiging in de Verenigde Staten. In mei werd gemeld dat de resultaten van vorig jaar waren opgekrikt met een boekhoudkundige verandering waarvan in het prospectus geen melding was gemaakt en in mei vertrok directeur G. van der Vos. De berichten leidden ertoe dat ABN Amro vorige week haar klanten in een brief aanraadde zich te beraden op hun belegging in Smit Trafo. In een verkapt verkoopadvies vond ze dat 'de vooruitzichten voor de komende jaren zeer onzeker' zijn. Toch keert de bank zich niet helemaal van het bedrijf af. 'Aangezien ABN Amro tezamen met de directie van Smit Trafo vertrouwen heeft in de toekomst van de onderneming, beoogt de bank met deze regeling ook Smit Trafo als beursfonds te laten voortbestaan', stelt de bank maandag. Net als het bedrijf meent ABN Amro dat de oorzaken van de plotselinge neergang van de resultaten bij de emissie niet te voorzien waren. 'ABN Amro heeft dan ook de stellige overtuiging dat haar noch de onderneming te verwijten is dat er feiten zouden zijn verzwegen of te rooskleurig zouden zijn voorgesteld'.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die bezig is met een onderzoek naar de gang van zaken bij de introductie van Smit Trafo, is 'erg tevreden' over de schaderegeling. 'Het is de eerste keer in Nederland dat in vrijwillige vorm zulke schade wordt vergoed. We hebben ons doel al gerealiseerd voor we het onderzoek hebben afgerond', aldus directeur P. de Vries, die zegt dat de bank met deze stap toegeeft dat het misschien wel niet voldoende onderzoek heeft gepleegd ten tijde van de introductie. 'In ieder geval erkennen ze dat het beeld te rooskleurig is voorgesteld'.

Ook het Orange Fund, het beleggingsfonds van Kempen & Co dat in Nederlandse aandelen belegt, zegt 'rechts' te zijn 'ingehaald door het bericht. Als de schade vergoed wordt is de zaak wat ons betreft af', stelt Willem Burger van het fonds dat bezig was 'alles rondom het prospectus en de introductie op een rijtje te zetten'. Institutionele beleggers, die naar schatting meer dan de helft van de aandelen Smit Trafo in handen hebben, hebben naar verluidt een bijeenkomst gehad met het bedrijf. Of deze de bank onder druk hebben gezet en met juridische stappen hebben gedreigd, wil ABN Amro niet zeggen.

De Vries noemt drie redenen die ABN Amro ertoe hebben gebracht zo ridderlijk de schade te vergoeden. 'De kansen die men zich toebedacht bij een juridische procedure waren klein, het voorkómen van voortdurende negatieve publiciteit en men wilde waarschijnlijk een aantal grote klanten liever niet kwijt raken'.

'Ik denk dat ze jurdische stappen niet hebben uitgesloten. Ik denk dat men die bui wel heeft zien hangen', aldus De Vries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden