ABN Amro springt over lat van Groenink

De winst groeit én de kosten stijgen: ABN Amro toont twee gezichten. Het Nederlands kantorennet gaat op de schop. 'De particuliere klant blijft van essentieel belang.'..

In zijn eerste jaar als topman van ABN Amro legde Rijkman Groenink de financiële lat flink hoger, maar de bank sprong er ruimschoots overheen. De winst per aandeel en het rendement op eigen vermogen groeiden allebei harder dan het niveau dat Groenink voorschrijft.

Daardoor ligt de bank op koers voor Groeninks voorlopige einddoel: een verdubbeling van de beurswaarde binnen vier jaar. De laatste tijd blijft het aandeel ABN Amro achter bij de AEX en bijvoorbeeld rivaal ING. 'Wij kunnen de beurskoers niet managen, dat doet de belegger voor ons', zei Groenink donderdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers. 'Daarom managen wij de bank.'

Beleggers zijn nog steeds niet overtuigd: het ABN-aandeel duikelde gisteren met 7 procent. De bedrijfskosten stegen harder dan de inkomsten van de bank. ABN Amro voert de voorzieningen voor reorganisaties dan ook op tot negenhonderd miljoen euro.

De kostenstijging schreef Groenink deels toe aan eenmalige investeringen in nieuwe winstbronnen, zoals bankieren via internet. Maar hij onthield zich ook van voorspellingen over de resultaten van dit jaar, onder verwijzing naar de onzekerheid over de ontwikkeling van de wereldeconomie en de financiële markten.

Gezien dat klimaat etaleerde de bank trots zijn lage gevoeligheid voor financiële risico's. Minder dan ooit hoefde ABN Amro vorig jaar voorzieningen te treffen voor slechte leningen en andere tegenvallers. En dat terwijl die voorziening in de VS juist verdubbelde, vanwege de toename aan bedrijven daar die niet langer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Recente geruchten als zou ABN met de Britse Barclays Bank praten over een fusie, verwees Groenink naar het rijk der fabelen. 'Barclays is een fantastische bank en een goede vriend van ons, maar wij zijn niet met elkaar in gesprek.' Gezien de hogere beurswaarde zou Barclays de Nederlandse bank opslokken. 'En dat is niet onze ambitie.'

Met Banca di Roma zijn de rollen omgedraaid. Wanneer gaat deze Italiaanse deelneming van ABN meer verdienen? Groenink: 'Ik hoop dat de nieuwe topman een strak schema hanteert. Dat zou ik doen als ik op zijn stoel zat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.