ABN Amro sluit tientallen pinautomaten uit angst voor plofkraken

ABN Amro heeft deze week tientallen geldautomaten gesloten om te voorkomen dat ze met een plofkraak worden opgeblazen. De bank heeft de maatregel genomen vanwege de veiligheid van omwonenden. Zeker tien van de gesloten automaten staan in Amsterdam.

Het centrum van Ouderkerk aan de Amstel werd begin november afgesloten na een plofkraak op een ABN AMRO-geldautomaat.  Beeld ANP
Het centrum van Ouderkerk aan de Amstel werd begin november afgesloten na een plofkraak op een ABN AMRO-geldautomaat.Beeld ANP

Uit een telling van de NOS blijkt dat er dit jaar al 61 pinautomaten zijn vernietigd met explosieven. Een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens ABN Amro gaat het in de meeste gevallen om automaten van deze bank. In totaal heeft ABN zo’n 900 pinautomaten in Nederland.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet dinsdag al weten pinautomaten uit de dichtstbevolkte straten uit de stad te willen halen. Het risico voor de omwonenden acht zij inmiddels te groot geworden.

De politie heeft geen directe verklaring voor de sterke toename van het aantal plofkraken, meldde ze eerder aan de Volkskrant. Wel zien agenten dat krakers steeds zwaardere explosieven gebruiken. Wegens de plofkraken zijn dit jaar 69 verdachten aangehouden. Hen hangt sinds mei vorig jaar een hogere straf boven het hoofd. Toen verzwaarde het Openbaar Ministerie de strafeis: een plofkraak op een pand in de buurt van woningen kan vier jaar cel betekenen.

Pizzaschijven

Toch deinzen criminelen niet terug voor zware explosieven waarmee ze proberen de geldautomaten onder appartementencomplexen te ontwrichten. De politie trof dit jaar in een Amsterdamse woning dertien ‘pizzaschijven’ aan, gereed om in een geldautomaat te steken. Deze platte explosieven waren gevuld met flitspoeder, een explosief mengsel afkomstig uit illegaal vuurwerk.

Naast een hogere strafmaat nemen banken maatregelen om de plofkrakers te ontmoedigen. Zo voorzien ze geldautomaten van een inktsysteem dat geld bevlekt zodra de kluis wordt ontwricht. Ook zijn de kluizen van de automaten beter bestand tegen gasexplosies. Daarom kiezen krakers voor zwaarder geschut. ‘Het is een wedloop: hoe heviger de beveiliging, des te zwaarder de explosieven’, zegt criminoloog Cyrille Fijnaut tegen de Volkskrant.

Onduidelijk is hoe lucratief het kraken is. Politie en banken houden in nevelen gehuld hoeveel geld plofkrakers uit de machines halen, om potentiële criminelen niet te inspireren. Wel kiezen Nederlandse krakers vaker voor Duitsland, waar de pinautomaten beter gevuld zijn omdat er minder automaten zijn. Vooral het Duitse Noordrijn-Westfalen wordt geteisterd door georganiseerde kraakbendes uit Nederland. ‘De politie ziet daar hoe professioneel en goed georganiseerd Nederlandse krakers te werk gaan’, aldus Fijnaut.

Wie kan de Nederlandse plofkrakers stoppen?
Vorig jaar mislukte in het Zuid-Duitse Germering een plofkraak op een geldautomaat. Vier verdachten werden aangehouden, volgens Duitse media bevonden zich onder hen Nederlanders. Nederlandse criminelen zijn in Europa de meesters van de plofkraak. Hoe komt dat?

Hoe zwaarder de beveiliging van geldautomaten, hoe zwaarder ook de explosieven die plofkrakers gebruiken. Wat moet de politie doen om de trend te keren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden