NieuwsABN Amro

ABN Amro schrapt tot 15 procent van alle banen

ABN Amro gaat de komende vier jaar tot 15 procent van alle banen schrappen. Ook kondigde de staatsbank maandagochtend aan het mes te zetten in het aantal kantoren waar klanten hun financiële zaken regelen.

Koen Haegens
Het logo van ABN Amro op het hoofdkwartier in de Amsterdamse Zuidas. Ook het hoofdkantoor gaat in de verkoop. Beeld REUTERS
Het logo van ABN Amro op het hoofdkwartier in de Amsterdamse Zuidas. Ook het hoofdkantoor gaat in de verkoop.Beeld REUTERS

In totaal heeft ABN Amro meer dan 18 duizend fte in dienst, waarvan het leeuwendeel in Nederland werkt. Met de reorganisatie zijn ruim 2.700 voltijdsfuncties gemoeid. De meeste banen zullen pas na 2022 verdwijnen, liet ABN Amro weten bij de bekendmaking van de strategie voor de komende jaren.

‘De gevolgen voor onze medewerkers gaan we beperken door natuurlijk verloop en omscholing naar rollen waarin wij de komende jaren tekorten voorzien’, zegt ceo Robert Swaak in een persbericht. Zo is er nog wel vraag naar nieuw personeel op de afdeling die criminele geldstromen moet stoppen. Het is niet duidelijk in hoeverre er gedwongen ontslagen vallen.

Nog meer hypotheken

Deze zomer kondigde ABN Amro al een drastische reorganisatie aan van de tobbende zakentak. Daarbij verdwijnen wereldwijd 800 banen. ABN Amro stopt grotendeels met risicovolle activiteiten, zoals grondstoffenhandel. De tomeloos ambitieuze bank die in de jaren voor de kredietcrisis nog de wereld wilde veroveren, trekt zich terug tot Noordwest-Europa.

In plaats daarvan wil de bank groeien door in Nederland nog meer hypotheken te verstrekken en het marktaandeel onder klanten in het midden- en kleinbedrijf te vergroten. Bovenal lijkt ABN Amro in te zetten op de private bank voor vermogende particulieren. Daarbij ziet zij vooral kansen onder jongere generaties rijken. Nieuwe overnames op dit terrein worden niet uitgesloten.

Naar de Bijlmer

Tot 2024 wil ABN Amro 700 miljoen euro besparen. Behalve in het personeelsbestand zal de bank hiervoor ook snijden in het aantal filialen. ‘In aansluiting op de trend dat klanten steeds meer overstappen op digitaal gaan we verder met het verminderen van het aantal kantoren.’

Concrete aantallen noemt ceo Swaak nog niet. Tegelijkertijd overweegt hij, als extraatje voor de beleggers bovenop het dividend, vanaf 2021 eigen aandelen te gaan inkopen. Het geld hiervoor zou uit overtollig eigen vermogen komen. Op dit moment heeft ABN Amro een hogere financiële buffer dan wettelijk vereist is.

Ook het prestigieuze hoofdkwartier aan de Amsterdamse Zuidas gaat in de verkoop. In eerste instantie huurt ABN Amro deze ruimte volledig terug, maar vanaf 2025 moet het overgrote deel van de medewerkers naar de Bijlmer. De bank wil haar bestaande kantoor op die plek verbouwen tot een klimaatvriendelijke en ‘iconische thuisbasis.’

Ook ING en Rabobank snijden

De afgelopen maanden kondigden ook de concurrenten van ABN Amro massaontslagen aan. Zo schrapt ING wereldwijd 1.000 banen. Bovendien wil de grootste bank van Nederland de salarissen jarenlang bevriezen. Rabobank zegt vooralsnog geen rekening te houden met gedwongen ontslagen, maar gaat wel circa de helft van haar 230 filialen sluiten.

De redenen die de banken hiervoor aanvoeren zijn min of meer hetzelfde. Steeds meer klanten regelen hun financiën digitaal, via hun computer of telefoon. Daarnaast hebben ABN Amro, ING en Rabobank last van de coronacrisis. Ook de lage rente speelt hen parten.

Lees meer over ABN Amro, de geplaagde staatsbank

Nieuws: winst voor ABN Amro, maar staatsbank is bezorgd over nieuwe lockdown

Alweer een witwasaffaire. Krijgt ABN Amro nu een megaboete à la ING?

Boekrecensie ‘De staatsbank’: Hoe ABN Amro na haar redding wéér in de problemen kwam ★★★★☆

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden