ABN Amro nog niet op koers voor beursgang

ABN Amro moet nog veel werk verzetten om een beursgang volgend jaar mogelijk te maken. De jaar- en kwartaalcijfers van de staatsbank vertoonden vrijdag volop sporen van een moeizaam economisch jaar.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Het wordt een eentonig verhaal, maar ABN Amro kampt net als andere banken - en net als in de kwartalen daarvoor - met oplopende kredietverliezen in de hypothekenportefeuille en de portefeuille bedrijfsleningen. De minuscule economische groei die het CBS in de laatste negen maanden van 2013 waarnam, heeft nog geen merkbare impact op de resultaten van de Nederlandse banken.

De kwartaalcijfers van ING werden deze maand nog wat opgefleurd door de groei van de consumentenbanken in andere Europese landen. ABN Amro is 'voor 80 procent' op Nederland aangewezen, herhaalde bestuursvoorzitter Gerrit Zalm maar weer eens. Dat was in 2013 bepaald geen voordeel, zei hij daar meteen bij.

ABN Amro rapporteerde over het vierde kwartaal een nettoverlies van 47 miljoen euro. De bank stortte maar liefst 555 miljoen euro in de voorzieningenpot, bedoeld om toekomstige verliezen op de kredietportefeuille op te vangen. Daarnaast moest de bank eind vorig jaar voor het eerst bankbelasting aan de schatkist afdragen: 106 miljoen euro.

In eerdere kwartalen kon de roodstand nog vermeden worden dankzij grote eenmalige meevallers. ABN Amro slaagde er bijvoorbeeld in een aantal wrakke kredieten aan Griekse staatsbedrijven te verkopen, die al volledig waren afgeschreven. Dankzij die verkopen vielen in het eerste en derde kwartaal meer dan 400 miljoen euro aan voorzieningen vrij. In het tweede kwartaal boekte ABN Amro een meevaller van ruim 250 miljoen euro op leningen die besmet waren door de beleggingsfraude van de Amerikaanse meesteroplichter Bernard Madoff.

Zalm en financieel directeur Kees van Dijkhuizen hebben hun hoop voor 2014 gevestigd op het economisch herstel dat zich vorig jaar voorzichtig aankondigde. 'Ik denk dat de groei dit jaar aanzienlijk hoger zal zijn dan 0,5 procent', voorspelde Zalm met een verwijzing naar de oplopende groeicijfers uit de laatste drie kwartalen.

De staat, die de bank in 2008 op het hoogtepunt van de kredietcrisis opkocht, wil ABN Amro liefst al vanaf volgend jaar in partjes verkopen. Een beursgang is daarvoor de geëigende weg, deelde minister Dijsselbloem van Financiën de Tweede Kamer vorig jaar mee. Zo'n beursgang kan pas succesvol zijn als het beursklimaat gunstig is én als ABN Amro er op dat moment goed voor staat. Op de eerste factor hebben minister en bank geen invloed, op de tweede slechts een beperkte. Want de resultaten en vooruitzichten van de bank zijn sterk afhankelijk van de stand van de economie.

Zelfs als de economie dit jaar inderdaad harder groeit dan verwacht, zal het even duren voordat de kredietverliezen afnemen. De huizenprijzen stabiliseren, maar stijgen nog niet, waardoor het restschuldenprobleem aanhoudt. Van Dijkhuizen en Zalm zeiden gisteren dat pas aan het eind van dit jaar duidelijk zal zijn of een beursgang in 2015 een haalbare kaart is.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden