ABN Amro keert zich af van bewierookt Smit

Klanten van ABN Amro die in oktober vorig jaar het advies opvolgden om in te schrijven op aandelen van het nieuwe beursfonds Smit Transformatoren zullen zich deze week achter de oren hebben gekrabd bij het openen van de post....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Moet de klant dit advies serieus nemen of is het vooral een poging van de bank, die het bedrijf vorig jaar nog met veel bombarie naar de beurs bracht, om zich te elfder ure in te dekken tegen boze aandeelhouders?

Vorig jaar bewierookte ABN Amro het bedrijf nog volop. Optimistisch stelde de bank dat de winst van de bouwer van transformatoren de komende jaren zou stijgen 'gezien de hoge vraag naar transformatoren, de gunstige vooruitzichten voor de Amerikaanse activiteiten en de sterke orderportefeuille'.

Nu vindt de ABN Amro de vooruitzichten van het bedrijf voor de komende jaren zeer onzeker, zo staat in de brief. 'Gezien de onzekerheid van dit moment en derhalve het theoretisch verhoogde riciso van belegging in Smit Trafo raden wij u aan contact op te nemen met uw adviseur.'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) leest de brief als een verkapt verkoopadvies. Al staat het er niet met zoveel woorden, 'men vindt in bedekte termen dat het aandeel onaantrekkelijk is', aldus P. de Vries, directeur van de VEB. De brief, ondertekend door ABN Amro-adjunctdirecteur E. Hoying, is opgesteld in samenspraak met het bedrijf. Dat verwijst voor commentaar naar de bank. Die doet er ook het zwijgen toe.

Voor de aandelen Smit Trafo lijkt het jongste schrijven de doodsteek. Na voor 45 gulden te zijn geïntroduceerd en een stijging naar 51,50 in januari, is de koers door steeds zwaardere onheilstijdingen bijna gehalveerd. Met het verlies van vertrouwen na de recente gebeurtenissen zit een herstel er voorlopig niet in.

De transformatorenbouwer, vorig jaar als kroonjuweel verzelfstandigd uit het afbrokkelende Begemann-imperium, kondigde vorige week aan dat het in de eerste helft van dit jaar onverwacht verlies heeft geleden. Het bedrijf zegt te zijn overvallen door een plotseling verscherpte concurrentie, met name door dumping uit Italië, en hoge reorganisatiekosten bij de nieuwe vestiging in de Verenigde Staten.

In maart kwam Smit Trafo voor het eerst met de boodschap dat de winst dit jaar zou tegenvallen vanwege aanloopverliezen bij de nieuwe vestiging in het Amerikaanse Charleston en in mei vertrok de directeur G. van der Vos.

Deze bleek de cijfers van vorig jaar te hebben opgepoetst met een nieuwe methode om de winst vast te stellen waar in het emissieprospectus niets over was gezegd. De aandeelhouders waren boos. Omdat transformatoren de reputatie hebben nauwelijks conjunctuurgevoelig te zijn, is de plotselinge omslag van de markt voor hen moeilijk te begrijpen.

De nieuwbakken directeur, de van Fokker afkomstige M. van der Veen, houdt vol dat zijn voorganger dit niet had kunnen voorzien. 'Hij dacht dat de verstoring van de markt pas over anderhalf tot twee jaar zou optreden. De ontwikkelingen gaan echter veel sneller, zo blijkt nu', zei hij deze week.

De VEB denkt hier anders over. De vereniging onderzoekt momenteel de nieuwe winstberekening, het onverklaarde vertrek van Van der Vos en de plotselinge winstdaling. Allemaal zaken die 'niet te rijmen zijn met het beeld dat het prospectus van het bedrijf had gegeven', aldus De Vries.

Of ABN Amro ook blaam treft valt nog te bezien. 'ABN Amro is natuurlijk verantwoordelijk voor het prospectus en dit is wel een vreemde zwenking', aldus De Vries, die zich afvraagt of in oktober 1994 de juiste verwachtingen zijn gewekt. De VEB denkt over twee of drie weken met de resultaten van haar onderzoek te komen. In augustus, als Smit Transformatoren de halfjaarcijfers bekend maakt, zal er wellicht wat meer duidelijkheid komen van de kant van de nieuwe directeur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden