ABN Amro'ers willen uit flipperkast

ABN Amro gekortwiekt...

Van onze verslaggevers Frank van Alphen en Robert Giebels

AMSTERDAM De werknemers van ABN Amro zitten sinds begin deze maand weer in onzekerheid. ‘Ik voel me als het balletje in de flipperkast’, verzucht één van hen. ‘Mensen houden hun adem in’, zegt Ahmed Kansouh van CNV Dienstenbond.

Sinds minister Bos van Financiën het Nederlandse deel van ABN Amro plus Fortis Bank Nederland heeft gekocht, staat alles weer op losse schroeven. De fusie van de twee banken is geen vanzelfsprekendheid meer. De verkoop van vijftien grote bankkantoren aan Deutsche Bank is evenmin een gelopen race.

In aanloop op de beslissing die Bos eind deze maand neemt, circuleren er diverse scenario’s in Den Haag. Zo is er naar verluidt een rapport van adviesbureau Booz & Co waarin Bos wordt geadviseerd alleen MeesPierson, de Fortisbank voor rijke klanten, te laten fuseren met ABN Amro.

De rest van Fortis Bank Nederland zou dan aan Deutsche Bank moeten worden verkocht. Dit in de plaats van de ABN Amro-onderdelen die nu in een overeenkomst met Deutsche Bank zitten. Toezichthouder De Nederlandsche Bank wacht met het geven van toestemming voor die deal tot het eind van het jaar.

Bonden en COR wagen zich niet aan scenario’s. ‘Bij een metaalbedrijf doen we dat wel’, zegt Carla Kiburg van FNV Bondgenoten. ‘Dit is te gecompliceerd.’ Want welk scenario je ook kiest, stelt Joop Hofland van vakbond De Unie, werknemers van Fortis hetzij van ABN Amro komen er als verliezers uit. Bonden en COR stellen daarom liever voorwaarden waaraan het plan van Bos moet voldoen: geen gedwongen ontslagen en een bank gericht op continuïteit.

Dat de onzekerheid knaagt aan de ruim 20 duizend werknemers blijkt uit de uitslag van een enquête van de Ondernemingsraad (OR). De OR vroeg aan de circa 1.300 medewerkers die op de nominatie staan over te gaan naar Deutsche Bank of ze terug wilden naar ABN Amro. Een overdonderende meerderheid van 93 procent wil niet terug naar ABN Amro. Ze verwachten meer van Deutsche Bank die zich in Nederland op het midden- en kleinbedrijf gaat richten.

De verkoop van een deel van ABN Amro aan Deutsche Bank is een van de vele hoofdpijndossiers op het bureau van de ambtenaren van het ministerie van Financiën. De verkoop was afgedwongen door Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) om een concurrent voor ABN/Fortis in het leven te roepen.

Nu de fusie sowieso anders uitpakt, is het de vraag of de verkoop van vijftien regionaal belangrijke vestigingen wel door moet gaan. Probleem is dat er een contract ligt met Deutsche Bank. De zaak afblazen gaat zeker een kostbare claim van de Duitsers opleveren. Zou Kroes door de gewijzigde omstandigheden afzien van haar verkoopeis, dan gaat Duitsland waarschijnlijk dwarsliggen.

Een ander heikel punt voor de nieuwe aandeelhouder is dat zowel ABN Amro als Fortis dochterondernemingen zijn zonder echt hoofdkantoor op concernniveau. Bij ABN Amro wordt het hoofdkantoor ontmanteld sinds de overname een jaar geleden door het consortium bestaande uit Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander. Bij Fortis Bank Nederland is het hoofdkantoor afgesneden van de bank omdat het bij het Belgische deel van Fortis hoort.

Hierdoor komt de fusie tussen ABN Amro en Fortis Bank in een ander licht te staan. In de oorspronkelijke plannen zou Fortis de hoofdkantoorfuncties, zoals het beheren van de geldstromen, op zich nemen. Als de twee banken nu samengaan, ontbreekt nog steeds een hoofdkantoor.

De grootste knoop die Bos moet doorhakken, is of hij de volledige integratie met Fortis moet voortzetten. Huidige en voormalige werknemers zijn in een voor- en een tegenkamp te verdelen.

De voorstanders denken in zakelijke termen met Bos mee. Tenslotte moet hij over anderhalf à twee jaar minstens 16,8 miljard euro voor ABN Amro en Fortis Nederland krijgen. Dat gaat Bos niet lukken als hij twee uitgeklede bankjes moet verkopen, zo redeneren de integratie-voorstanders. Want in beide banken zit geen enkele samenhang, doordat het cement, het internationale betalingsverkeer, bij RBS zit. Naast de integratie is minimaal een alliantie met RBS nodig om ABN Amro minstens 16,8 miljard waard te laten zijn.

De tegenstanders van de integratie hebben echter een traumatische ervaring achter de rug met de Belgische collega’s van Fortis. Gevolg, zeggen ze, van het cultuurverschil tussen flexibele, zelfsturende Nederlanders en hiërarchisch denkende, angstige Belgen.

Binnen ABN Amro gaan de meeste handen op elkaar voor een gedeeltelijke integratie, maar dan wel een met Fortis als onderliggende partij. Het toeval wil dat de contouren voor die pseudo-integratie al staan in het advies van Booz & Co dat Bos volgende week krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden