ABN Amro biedt beleggers Smit keuze

Beleggers die koersverliezen geleden hebben op hun aandelen Smit Transformatoren kunnen de schade vergoed krijgen. Beleggers die aandelen Smit Trafo inmiddels hebben afgestoten, krijgen van de ABN Amro het verschil tussen de aan- en verkoopprijs op hun rekening gestort....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

Aandeelhouders die nu nog aandelen Smit Trafo hebben kunnen de stukken aan de bank verkopen voor de prijs waarvoor zij ze gekocht hebben. Maar daarnaast kunnen ze ook kiezen voor een zogenoemde put-optie. Die optie geeft ze het recht over drie jaar de aandelen aan de ABN Amro te verkopen tegen de aanschafprijs.

Daarnaast krijgen ze op iedere optie nog een premie van drie gulden. Die premie kan worden beschouwd als een soort gederfd renteverlies. De belegger die 30 gulden heeft betaald voor een aandeel Smit Trafo krijgt in ieder geval over drie jaar 33 gulden terug voor zijn investering.

Met het optieplan wil de ABN Amro voorkomen dat de beleggers massaal hun aandelen Smit aan de bank verkopen. 'We hebben vertrouwen in de onderneming en willen dat Smit Trafo als beursfonds kan blijven voortbestaan', aldus een woordvoerder van ABN Amro.

De beleggers die de aandelen vasthouden, zijn ingedekt tegen een verlies. Aan de andere kant kunnen ze wel profiteren van mogelijke koerswinst, indien het met Smit Trafo in de komende jaren weer beter gaat.

De put-optie is niet onbeperkt geldig. Hij vervalt op het moment dat de beurskoers boven de oorspronkelijke koopprijs van de aandelen komt. De opties zullen op naam worden gesteld. Ze zijn niet verhandelbaar.

De ABN Amro heeft dinsdag met een heel leger juristen dit compensatieplan uitgewerkt. Daarnaast is overlegd met enkele grote institutionele beleggers. Maandag kondigde de bank aan dat beleggers in Smit Trafo schadeloos zouden worden gesteld. Het bedrijf werd in oktober 1994 met begeleiding van de ABN Amro voor 45 gulden per aandeel naar de beurs gebracht. Dit jaar bleken de resultaten zwaar tegen te vallen en zakte de koers naar een dieptepunt van 24,10 gulden afgelopen vrijdag.

Beleggers die voor de compensatieregeling in aanmerking willen komen zullen hun effectennota's en depot-overzichten moeten overleggen. Het Algemeen Nederlands Trustkantoor in Amsterdam zal vertrouwelijk met de administratie worden belast. Beleggers moeten voor 24 augustus een besluit nemen. Op dat moment worden de halfjaarcijfers van Smit Trafo gepubliceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden