Abjecte opvattingen bestrijd je door er tegenin te gaan

 

Dus het kabinet, las ik woensdag in de Volkskrant, werkt aan een lijst met imams die in dit land 'niet gewenst' zijn. Het zal daartoe 'de criteria' aanscherpen en verduidelijken. Buitenlandse predikers die op de lijst belanden, begrijp ik, kunnen voortaan geen visum meer bemachtigen. Volgens 'een insider' kan de overheid aldus eindelijk 'handen en voeten' geven aan het anti-jihadbeleid.

De insider klonk nogal enthousiast. Maar hoezo? Voor welk probleem is dit de oplossing?

Eerst maar even recapituleren. Komende zondag 8 maart zou te Rijswijk een zogeheten Benefiet Event plaatsvinden, ten behoeve van nooddruftigen in verre moslimlanden. Motto: Zij hebben recht op ons. Het zou, beloofde de organiserende Stichting Rohamaa in de aankondiging, een 'gezellige familiedag' worden, met broeders en zusters netjes van elkaar gescheiden, met kraampjes, kinderopvang en vooral: talloze lezingen. Ter stimulering van de goedgeefsheid waren er namelijk 'diverse geleerden' uitgenodigd uit diverse buitenlanden.

Dat enkele van deze heren zich in het verleden behoorlijk onaardig hadden uitgelaten over Joden en het Westen was aanvankelijk geen enkel punt. Totdat GeenStijl en De Telegraaf ('Laat ze er niet in!') erover begonnen te schrijven. Plotseling buitelden Kamerleden over elkaar heen. En binnen de kortste keren trok minister Koenders de al verstrekte visa van drie predikers in - tot diepe verontwaardiging van voornoemde stichting.

Eerlijk gezegd kon ik me daar wel wat bij voorstellen, alleen dan om heel andere redenen. Want ik snap best dat de boven ons gestelden behoorlijk nerveus zijn over de aantrekkingskracht van het jihadistisch gedachtengoed. Maar menen zij nu werkelijk dat die vermindert als je zulke bebaarde griezels de toegang tot het land ontzegt? Dat daardoor potentiële dwaallichten als bij toverslag zullen denken: hé, laat ik maar geen kalasjnikov aanschaffen teneinde alhier Joden en cartoonisten naar gene zijde te helpen? Laat ik maar niet naar het kalifaat afreizen teneinde aldaar halzen af te snijden?

Alsof jonge moslims die sympathiseren met Islamitische Staat (IS) hun inspiratie uit zo'n evenement te Rijswijk halen. Alsof er geen keur aan virtuele bronnen beschikbaar is - op elk moment aan te klikken en te downloaden. Het maakt de recente dadendrang van het kabinet, laten we zeggen, een tikje potsierlijk.

En dan nog. In een open samenleving als de onze bestrijd je abjecte opvattingen niet door de uiting ervan te verbieden - althans zolang die blijft binnen de grenzen van de wet. Abjecte opvattingen bestrijd je door er vol tegenin te gaan.

Toegegeven, gemakkelijk is dat niet. Vraag maar aan politici als de Rotterdamse PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb, aan PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, aan CDA'er Ibrahim Wijbenga. Dit trio behoort tot de weinige moslims die zich openlijk uitspreken tegen het radicaal-islamitische ideeënpakket.

Zo grijpen de beide Ahmeds elke gelegenheid aan om hun geloofsgenoten te wijzen op de zegeningen van het Westen en de verderfelijke kanten van het salafisme. En Ibrahim Wijbenga hekelde donderdag nog in dagblad Trouw de reactie van de gevestigde moslimorganisaties op de opkomst van IS. Slechts een minderheid van de imams, schreef hij, spreekt zich uit. 'En dan nog vaak in verhullende, met veel theologische termen doorspekte verklaringen waarmee je vaak alle kanten uit kan.'

Ahmed Aboutaleb, Ahmed Marcouch en Ibrahim Wijbenga weten waarover ze spreken, zou je zeggen. Maar tik hun namen in op Twitter of sla een kwartiertje aan het googelen en de beschimpingen vliegen je om de oren. Favoriete termen: 'huismoslims' en 'excuusallochtoontjes'. Nieuwste typering: 'basja' ofwel hielenlikker. Selçuk Öztürk, tegenwoordig Kamerlid voor Denk, was geloof ik erg trots op zijn vondst.

Verbijsterend genoeg nemen sommige buitenstaanders dit soort schuimbekkerij nog serieus ook. Afgelopen zondag riep presentator Pieter Jan Hagens in Buitenhof Ahmed Aboutaleb op hoge toon ter verantwoording. Hij wilde weten wat de burgemeester ervan vond dat hij in eigen kring als 'populist' werd weggezet. De burgemeester gaf precies het goede antwoord: hij wilde weten wat de volgende vraag was.

Als dit land nou eens wat minder tijd verdeed aan het weren van bejurkte predikers wier denkbeelden toch wel binnensluipen? En meer morele steun verleende aan politici die deze denkbeelden trachten te bestrijden? Ze verdienen het. Echt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden