Abe ziet af van bezoek aan Yasukuni-tempel

De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag bij de jaarlijkse herdenking van Japans overgave aan het einde van de Tweede Wereldoorlog afgezien van een bezoek aan het omstreden Yasukuni-monument. Twee ministers en tientallen parlementsleden gingen wel naar het gedenkteken.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Het monument bewijst niet alleen eer aan oorlogsslachtoffers maar ook aan Japanse oorlogsmisdadigers. De aanwezigheid van politici bij het monument leidde, zoals bij eerdere bezoeken ook het geval was, meteen tot boze reacties van China en Zuid-Korea. Peking en Seoul vinden het niet te verkroppen dat Japan landgenoten herdenkt die na de oorlog door de Geallieerden zijn veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Ze beschouwen de Yasu- kuni-tempel als symbool van Japanse agressie en militaristische verleden.

Abe, die vorig jaar nog wel naar de tempel ging, probeerde dit keer de relatie met China en Zuid-Korea te ontzien en tegelijkertijd zijn conservatieve achterban tevreden te houden. Hij bleef weg bij het monument, maar liet een ritueel offer overbrengen door een medewerker. 'Ik heb mijn speciale medewerker gevraagd namens mij het offer te brengen met gevoelens van dankbaarheid en respect voor degenen die hebben gevochten en hun levens hebben gegeven voor hun land', zei de premier.

Twee bewindslieden en negentig parlementariërs maakten een andere keuze en bezochten het monument in het centrum van Tokio. Het gedenkteken is een eerbewijs aan 2,5 miljoen Japanners die zijn gevallen in oorlogsgeweld. Maar ook aan veertien hoge functionarissen die door een oorlogstribunaal van de geallieerden zijn veroordeeld. Een van hen is premier en generaal Hideki Tojo, die in 1948 werd geëxecuteerd.

Enkele uren na het bezoek van de ministers riep China de Japanse ambassadeur in Peking op het matje. In een verklaring stond dat het eerbetoon bij het monument 'de gevoelens van de bevolking in China ernstig kwetst'. 'Het doet er niet toe in welke vorm of in welke functie Japanse politieke leiders het Yasukuni-monument bezoeken, het is een poging de geschiedenis van de invasie door Japanse militaristen te ontkennen en mooier te maken dan zij is.' Conservatieve Japanners ontkennen dat met de herdenking bij Yasukuni de oorlog wordt verheerlijkt.

Japan heeft diverse malen excuses aangeboden voor oorlogsdaden, maar dat heeft de wrok bij China en Zuid-Korea niet kunnen wegnemen. Delen van China zijn jarenlang bezet geweest door Japan, en Zuid-Korea is van 1910 tot het einde van de oorlog gekoloniseerd geweest door de Japanners.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden