Abdullah: stemfraude Afghanistan

De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah wil dat het tellen van de stemmen die afgelopen zaterdag in de presidentsverkiezingen zijn uitgebracht, wordt stilgelegd. Er is volgens hem sprake van fraude. Hij heeft de contacten met de Onafhankelijke Kiescommissie (IEC) opgeschort. Zijn waarnemers zullen niet langer deelnemen aan de tellingen in de provincies.

AMSTERDAM - 'Wij hebben geen vertrouwen in de verkiezingsautoriteiten', zei Abdullah woensdag op een persconferentie in Kabul. 'Het stemmen tellen moet onmiddellijk stoppen en als dit niet gebeurt, zal de uitslag ongeldig zijn.' Ook beschuldigde hij de zittende president, Hamid Karzai, van partijdigheid.


De kritiek van Abdullah kan erop duiden dat hij beseft achter te lopen in de tellingen. Volgens cijfers die het persbureau Reuters kreeg van een werknemer van de IEC, staat Abdullah's tegenstrever Ashraf Ghani 8 procentpunten (een half miljoen stemmen) voor op Abdullah. Maar volgens cijfers die Reuters kreeg van Abdullah's team, leidt Abdullah met 4 procentpunten.


Dat is in tegenspraak met de mededeling van Abdullah maandag tegen verslaggevers dat Ashraf Ghani volgens tellingen van de IEC een voorsprong heeft van een miljoen stemmen. Zijn woordvoerder zei later dat dat cijfer niet klopt.


In de eerste ronde op 5 april, waaraan acht kandidaten deelnamen, kreeg Abdullah 45 procent van de stemmen, terwijl Ashraf Ghani bleef steken op 31 procent. Abdullah wees er gisteren op dat het, gezien zijn resultaat in de eerste ronde, uitgesloten is dat zijn tegenkandidaat nu een ruime voorsprong zou hebben. Een van de leuzen in Abdullah's campagne luidde: 'Fraude is mijn grootste tegenstander.'


Thijs Berman, het Nederlandse hoofd van de waarnemersmissie van de Europese Unie in Kabul, roept de kandidaten op zich te onthouden van uitspraken die 'de vlam in de pan kunnen doen slaan'. Hij is van mening dat Abdullah met zijn kritiek op de IEC 'olie op het vuur gooit'.


Berman: 'Het helpt niet het tellen te stoppen. Beter is te streven naar maximale transparantie. Daar hebben wij aan bijgedragen. Als er fraude is, zullen wij dat detecteren.'


Een voorlopige uitslag wordt niet voor 2 juli verwacht. Op 22 juli wil de kiescommissie de definitieve uitslag presenteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden