Abdeslam 'werkte in Brussel aan nieuwe aanslag'

De opgepakte terreurverdachte Abdeslam heeft tegenover de recherche verklaard dat hij 'iets nieuws voorbereidde' vanuit Brussel, daarbij doelend op een nieuwe aanslag. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zondag bekendgemaakt. Abdeslam, die een sleutelrol speelde bij de aanslagen in Parijs van 13 november, werd vrijdag na vier maanden gearresteerd in Molenbeek.

Politiemannen met honden tijdens de actie in Molenbeek. Beeld belga

De politie neemt de uitlatingen van Abdeslam serieus omdat bij de huiszoeking veel wapens zijn gevonden en uit onderzoek is gebleken dat hij in Brussel een nieuw crimineel netwerk had opgebouwd.

In zijn eerste verhoor op zaterdag zei Abdeslam dat hij zich op 13 november wilde opblazen bij het Stade de France in Saint-Denis, maar zich op het laatste moment heeft bedacht. Dat werd bekendgemaakt door de hoofdofficier van Parijs, François Molins - tot ongenoegen van Abdeslams Belgische advocaat Sven Mary, die hierover een klacht gaat indienen.

Volgens Molins moet Abdeslams verklaring 'met grote voorzichtigheid' worden bekeken. De Franse justitie houdt nog altijd rekening met de mogelijkheid dat hij een zelfmoordaanslag in het 18de arrondissement van Parijs wilde plegen.

Bomgordel in prullenbak

Nadat hij drie kamikazes had afgezet bij het Stade de France, reed Abdeslam door naar het 18de arrondissement, waar hij zijn gehuurde Renault Clio achterliet. In de verklaring waarin Islamitische Staat de aanslagen in Parijs opeiste, werd ook gesproken van een aanslag in het 18de arrondissement. Na het achterlaten van zijn auto nam Abdeslam de metro naar Montrouge, een voorstad ten zuiden van Parijs, waar hij een bomgordel in een prullenbak gooide.

Volgens de Franse justitie heeft Abdeslam een belangrijke rol gespeeld bij de voorbereidingen van de aanslagen van 13 november. Hij kocht waterstofperoxide en ontstekers voor het fabriceren van bomgordels. Ook bezocht hij Griekenland, Italië, Hongarije, Duitsland en Italië, waar hij medeterroristen vervoerde en hotelkamers voor hen huurde. Abdeslam was ook enkele malen in Nederland.

Abdeslam zal zo snel mogelijk aan Frankrijk worden uitgeleverd, waar hij waarschijnlijk levenslang zal krijgen. Mary liet weten dat zijn cliënt het uitleveringsverzoek zal aanvechten, 'omdat het onderzoek in België moet worden afgerond'. Dat is slechts tijd rekken. Binnen een termijn van maximaal 90 dagen zal Abdeslam naar Frankrijk worden overgebracht.

De Volkskrant hield vrijdag een liveblog bij over de politieactie in Molenbeek. Lees hier hier terug.

Het huis waar Abdeslam zich schuilhield wordt bewaakt door politie. Beeld belga

'Na drie of vier jaar voor de rechter'

Het gerechtelijk onderzoek in Frankrijk kan lang duren. Vorige week begon het proces tegen Abdelkader Merah, die wordt verdacht van medeplichtigheid aan de terreurdaden die zijn broer Mohammed in 2012 pleegde in Toulouse en omgeving. Samia Maktouf, advocate van slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen van 13 november, verwacht dat Abdeslam pas over drie tot vier jaar voor de rechter zal staan. De republikeinse afgevaardigde Alain Marsaud, een voormalige rechter die in terrorisme gespecialiseerd was, sprak voor de Franse radio over 2020. Hij zei het te betreuren dat Abdeslam niet was doodgeschoten.

Veel slachtoffers en nabestaanden zijn juist verheugd dat de terrorist levend gepakt is. 'Het betekent dat ik hem misschien op een dag voor me zal zien, en dat er eindelijk gerechtigheid zal zijn', zei Sonia (22), die gewond raakte in het Comptoir Voltaire, waar Salah's broer Brahim zichzelf opblies.

Volgens Denis Tailly-Eschenlohr, een andere advocaat van slachtoffers en nabestaanden, 'hebben mijn cliënten slechts één vrees: dat hij zelfmoord zal plegen, waardoor er geen proces zal zijn.' Dat gebeurde met Yassin Salhi, die in juni 2015 zijn werkgever onthoofdde en zich onlangs ophing in zijn cel.

Advocate Maktouf zegt dat slachtoffers en nabestaanden hopen dat Abdeslam hun vragen zal beantwoorden. 'Maar we vrezen dat hij een oorverdovende stilte in acht zal nemen', aldus Maktouf. Afgaande op eerdere processen is de kans klein dat de rechtszaak tegen Abdeslam een louterende ervaring wordt, schreef de krant Le Figaro. 'We moeten geen grote momenten van waarheid en berouw verwachten', aldus de krant. Terroristen kiezen meestal voor stilte, een ideologische spraakwaterval of systematische obstructie.'

Lees ook

Voorafgaand aan de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar, was terreurverdachte Salah Abdeslam meerdere malen in Nederland.

Salah Abdeslam. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden