Abdeslam radicaliseerde verder in gevangenis en ongeneeslijke kanker steeds vaker niet dodelijk

Goedemorgen. Salah Abdeslam is in de gevangenis in Frankrijk verder aan het radicaliseren. De scheidslijn tussen genezing en een doodvonnis is bij de ziekte kanker aan het vervagen. En Obamacare, het belangrijkste mantra dat de Republikeinen al jarenlang prediken, krijgt onder Donald Trump wellicht toch geen gehoor.

Redactie
De arrestatie van Salah Abdeslam. Beeld ap
De arrestatie van Salah Abdeslam.Beeld ap

Terwijl u sliep

Voormalig advocaat: Abdeslam in gevangenis verder geradicaliseerd
Salah Abdeslam, de enige nog levende terrorist achter de aanslagen in Parijs, is in de gevangenis verder geradicaliseerd. Mede daardoor weigert hij met justitie te praten. Dat zegt zijn voormalig advocaat, Sven Mary, in een interview met de Volkskrant.

Ongeneeslijke kanker steeds vaker niet dodelijk
De scheidslijn tussen genezing en een doodvonnis is bij de ziekte kanker aan het vervagen. Er is een tussengroep in opkomst, een kleine maar langzaam groeiende groep patiënten met chronische kanker. Zij hebben al jaren uitzaaiingen maar houden dankzij nieuwe medicijnen of herhaalde behandelingen de ziekte onder controle.

Trump: Obamacare wellicht toch niet helemaal afschaffen
Het belangrijkste mantra dat de Republikeinen al jarenlang prediken krijgt onder Donald Trump wellicht geen gehoor. De aankomend Amerikaans president zei vrijdag in een interview dat hij het zorgstelsel Obamacare toch niet helemaal wil afschaffen.

Jesse Klaver opent aanval op Rutte en Wilders in nieuw boek
In zijn nieuwe boek dat vandaag verschijnt opent GroenLinks-leider Jesse Klaver de aanval op Mark Rutte en Geert Wilders, zijn politieke opponenten die de Nederlandse identiteit versmallen tot de 'joods-christelijke traditie', Zwarte Piet of paaseitjes.

Vandaag in het nieuws

Te midden van bewakers en demonstratievakken komt Sinterklaas aan in Maassluis. In Utrecht is dit weekend de VerzamelaarsJaarbeurs, de grootste van Europa. De vakbonden van het cabinepersoneel van KLM hebben voor vandaag nieuwe werkonderbrekingen aangekondigd, ditmaal van een uur. En vanavond gaat concertzaal Bataclan in Parijs een jaar na de aanslagen weer open. Sting treedt er op.

Aanraders van de redactie

'Abdeslam is veranderd, zwijgen was niet het plan' (+)
De Belgische strafpleiter Sven Mary spreekt over zijn beweegredenen om terreurverdachte Salah Abdeslam te verdedigen, én daarmee te stoppen. Lees hier het volledige interview.

Donald, net zo gewoon als wij neushoorns (+)
Gaat Donald Trump inbinden nu de winst binnen is? Niets wijst daarop, stelt Kustaw Bessems. Sterker nog: onze hang om te doen alsof alles wel losloopt, is gevaarlijk.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Lodewijk Asscher: 'Wat Mark kan, kan ik ook' (+)
Vragen over zijn persoonlijke leven doen hem blozen. Toch vertelt Lodewijk Asscher (42) er open over. En hoe hij lijsttrekker van de PvdA wil worden en vervolgens de eerste minister-president van Nederland die zelf zijn kinderen naar school brengt. Ja: élke ochtend. Lees hier het interview.

Kun je het best op vaste tijdstippen eten? (+)

Over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze week: kun je het best op vaste tijdstippen eten?

Strafpleiter Sven Mary. Beeld ap
Strafpleiter Sven Mary.Beeld ap

In Lucca werd ik fan voor het leven (+)
Mijn vooroordeel over Leonard Cohen (meisjesstudenten Frans, kaasfondue, gezwijmel tijdens Suzanne) eindigde op 9 juli 2013, rond een uur of negen in de avond, op het Piazza Napoleone in Lucca. Cohen had op dat moment een stuk of vier liedjes ten gehore gebracht. Nog weer 21 songs later, toen het inmiddels half twaalf in de Toscaanse nacht was geworden, was ik fan voor het leven. Lees hier de volledige column van Bert Wagendorp.

Zou de democratie ook een levensduur hebben? (+)
De avond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen ging ik vroeg naar bed met een boek, Tegen verkiezingen van David Van Reybrouck, dat toevallig boven op de stapel lag. Ik wist al hoe verbazingwekkende verkiezingsuitslagen smaken met bier en rode wijn, ik wou de ontsteltenis deze keer eens 's ochtends vroeg met havervlokken proeven. Lees hier de volledige column van Peter Middendorp.

undefined

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden