Abdeslam neergeschoten en met vier anderen opgepakt bij politieactie Molenbeek

Bij een politieactie in de Brusselse gemeente Molenbeek is terreurverdachte Salah Abdeslam vrijdag opgepakt. Hij zou bij de actie samen met een andere verdachte zijn neergeschoten. Beide mannen bevinden zich nu in het ziekenhuis. In totaal zijn vijf personen opgepakt, aldus de Belgische openbaar aanklager.

Redactie
Politieonderzoek in Molenbeek. Beeld anp
Politieonderzoek in Molenbeek.Beeld anp

De politieactie vond plaats in de Vierwindenstraat, niet ver van het centrum van Brussel. Abdeslam, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen op 13 november in Parijs, was sindsdien voortvluchtig. Het lijkt erop dat hij gedurende die 126 dagen Brussel niet uit is geweest.

Eerder op de dag werd bekend dat de politie vingerafdrukken en DNA van Abdeslam had gevonden in het Belgische appartement waar agenten dinsdag binnenvielen. Het is zeer waarschijnlijk dat hij toen net aan de politie is ontsnapt. Bij de arrestatie vrijdag werd hij in zijn knie geschoten.

Uitlevering
Direct na het nieuws van Abdesalams aanhouding, verliet de Belgische premier Charles Michel de EU-top over de vluchtelingencrisis in Brussel. Ook de Franse president Hollande verliet het EU-overleg.

Hollande gaat uit van een snelle uitlevering van Abdeslam. Op een persbijeenkomst na de politieactie in Molenbeek zei hij: 'Ik twijfel er niet aan dat de (Franse) gerechtelijke macht snel om uitlevering zal vragen en dat de Belgische autoriteiten daarop snel en positief zullen reageren.' Hollande zei vooral te denken aan de slachtoffers van 'deze afschuwelijke aanslagen, deze oorlogsdaden'. Ook roemde hij de samenwerking met België.

Politieactie in Molenbeek Beeld anp
Politieactie in MolenbeekBeeld anp
Het appartement in de Vierwindenstraat in Molenbeek waar de politieactie plaats vond. Beeld belga
Het appartement in de Vierwindenstraat in Molenbeek waar de politieactie plaats vond.Beeld belga

Felicitaties Obama

De Belgische premier Michel benadrukte vrijdagavond dat de veiligheidsdiensten de voorbije maanden een zware inspanning hebben geleverd om Abdeslam op te pakken. 'Er zijn meer dan honderd huiszoekingen uitgevoerd, vaak in moeilijke omstandigheden'. Hij sprak van een succes in de strijd tegen terrorisme en de strijd voor democratie.

Michel zei ook dat hij is gebeld door de Amerikaanse president Barack Obama, die hem heeft gefeliciteerd. De Amerikanen hebben de Belgische en Franse autoriteiten de afgelopen maanden bijgestaan in hun onderzoek naar de terreuracties en bij de zoektocht naar de daders. 'We blijven nauw met hen samenwerken op dit vlak', liet een woordvoerder weten aan persbureau Reuters.

Intussen zou Abdeslam contact hebben opgenomen met zijn advocaat, de Belgische raadsman Sven Mary. 'Na de politieactie heeft men mij gevraagd of ik nog altijd bereid ben om Salah Abdeslam te verdedigen. In de komende uren wordt duidelijk of ik die opdracht zal aanvaarden of niet', vertelde Mary aan de Belgische omroep VRT.

Wie is Abdeslam?

De 26-jarige Salah Abdeslam, een in België levende Fransman, zou de auto hebben gehuurd die op 13 november is gebruikt door de aanslagplegers bij de concertzaal Bataclan in Parijs. Op een kalasjnikov die na de aanslagen is teruggevonden, zat DNA van Salah.

De Belgische premier Charles Michel en de Franse president Francois Hollande in een gezamenlijke persconferentie, vrijdagavond in Brussel. Beeld belga
De Belgische premier Charles Michel en de Franse president Francois Hollande in een gezamenlijke persconferentie, vrijdagavond in Brussel.Beeld belga

Vuurgevecht

Bij de actie in de Vierwindenstraat, die omstreeks 20.30 uur ten einde kwam, werden in totaal vijf verdachten opgepakt. Naast Abdeslam werd ook Amine Choukri opgepakt, een man die werd gezocht wegens vermeende betrokkenheid bij de aanslagen van Parijs, en drie personen die Abdeslam zouden hebben helpen onderduiken.

De actie van vrijdag in Molenbeek volgde enkele dagen nadat politieagenten in de Brusselse deelgemeente Vorst onverwacht in een vuurgevecht terechtkwamen toen zij een huiszoeking wilden uitvoeren in een appartement. Deze werd gedaan in het kader van een onderzoek naar de aanslagen van november in Parijs, waarbij 129 doden vielen.

Abdeslam zette bij deze aanslagen vermoedelijk de drie zelfmoordterroristen met een auto af bij het Stade de France. Zijn broer Brahim kwam ook bij de aanslagen om door zichzelf op te blazen. Brahim werd deze week begraven. Salah Abdeslam zou zelf ook van plan zijn geweest om zich op te blazen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Begrafenis van de broer van Salah Abdeslam, Brahim , in Schaerbeek, deze donderdag. Beeld afp
Begrafenis van de broer van Salah Abdeslam, Brahim , in Schaerbeek, deze donderdag.Beeld afp

Gevlucht

Bij de actie in Vorst schoot de politie een 35-jarige Algerijn dood, van wie later bleek dat hij in Syrië gevochten heeft voor terreurbeweging Islamitische Staat. De politie vermoedt dat hij logistieke hulp heeft geboden bij de aanslagen. Hij stond ook op de lijst met gezochte personen na de aanslagen in Parijs.

Vier agenten raakten gewond tijdens de actie. Twee schutters wisten via daken van aanpalende woningen te vluchten. In het appartement zeggen agenten na afloop onder meer een vlag van Islamitische Staat en een salafistisch boek aangetroffen te hebben. Verder ontdekten de antiterreureenheden een kalasjnikov-geweer, munitie en talloze hulzen.

In België vond dinsdag de grootste anti-terreuractie plaats sinds 'Parijs'. Eén verdachte werd doodgeschoten. Vorst, bij Brussel, was 4 uur lang in staat van beleg. Een reportage (+).

null Beeld anp
Beeld anp
Politieonderzoek in Vorst op dinsdag. Beeld afp
Politieonderzoek in Vorst op dinsdag.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden