Abbas vraagt parlement om steun

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft het parlement donderdag om steun gevraagd. Hij gaf aan op te stappen als er geen vertrouwen in hem is. Een aantal parlementariërs diende een motie van afkeuring in...

Abbas, die in een machtsstrijd is verwikkeld met de Palestijnse leider Yasser Arafat, legde donderdag in een toespraak voor het parlement verantwoording af over de eerste honderd dagen van zijn premierschap. Hij erkende dat er problemen bestaan tussen zijn regering en het Palestijnse leiderschap, maar hij noemde Arafat niet bij naam.

Abbas vroeg het parlement om zich achter hem te scharen, maar ging niet zover het op een vertrouwensstemming te laten aankomen. Parlementsvoorzitter Ahmed Qureia stond dat niet toe.

Een dergelijke stemming zou de verhouding met Arafat nog meer onder druk hebben gezet. Zaterdag houdt het parlement een extra zitting om de toespraak van Abbas te bespreken, waarna wordt beslist of er alsnog een vertrouwensstemming komt.

Parlementsvoorzitter Qureia zei dat hij van een aantal parlementsleden een verzoek had gekregen om te stemmen over een motie van afkeuring. Om zo'n motie in te mogen dienen, moeten tien leden van het parlement het verzoek steunen. De onafhankelijke afgevaardigde Hassan Khreicheh zei dat achttien parlementariërs achter de motie staan. Niet duidelijk is of de motie donderdag nog in stemming komt.

In zijn toespraak stelde Abbas dat hij als premier een moeilijke taak heeft, 'sommige zouden zeggen een onmogelijke taak. De geschillen tussen de regering en het Palestijnse leiderschap zijn geen persoonlijke akkefietjes, maar het gevolg van een onderliggend probleem, stelde Abbas.

Als er niet één duidelijke autoriteit bestaat en er niet één duidelijk instantie is die beslissingen neemt en de wet handhaaft, kan er volgens de premier geen vooruitgang worden geboekt in de uitvoering van de afspraken uit de routekaart naar vrede, die op termijn tot vrede in het Midden-Oosten en een onafhankelijk Palestina moet leiden.

Abbas legde de schuld voor de crisis in het vredesproces bij Israël. Het geweld laaide weer op toen Israël besloot Palestijnse militanten te elimineren, zei Abbas. Israël heeft volgens hem het bestand opgeblazen dat militante Palestijnse bewegingen hadden afgekondigd omdat de regering-Sharon er niet gelukkig mee was.

De Palestijnse premier vroeg de opstellers van de 'routekaart' voor vrede in het Midden-Oosten meer inspanningen te leveren om het vredesplan erdoor te krijgen. 'Wij geloven dat het kwartet - de VS, de VN, de EU en Rusland - meer zijn best moet doen om de situatie te redden en het plan weer tot leven te wekken.' De routekaart werd in juni gepresenteerd, maar is op de achtergrond geraakt door de bomaanslag in Jeruzalem in augustus.

Abbas liet weten dat hij in ieder geval weer uitvoering wil geven aan de routekaart. Arafat had dinsdag gezegd de routekaart als 'dood' te bestempelen gezien het Israëlische geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden