Abbas krijgt zowel steun als voordeel van de twijfel

Mahmud Abbas heeft positieve reacties gekregen op zijn verkiezing van zondag tot president van de Palestijnen. Die heeft bij velen de hoop op vrede in het Midden-Oosten vergroot. De uitslag is maandag officieel bevestigd door de Palestijnse autoriteiten...

De nieuwe Palestijnse president Mahmoud Abbas steekt de 'hand van vrede' uit naar Israël. Dat zei hij maandag tijdens een receptie met internationale waarnemers die bij de presidentsverkiezingen van zondag aanwezig waren. 'We steken de hand van vrede uit naar onze buren en we hopen dat de reactie positief zal zijn', zei Abbas. 'De verkiezingen zijn slechts het begin, niet het einde.'

De Palestijnse premier Ahmed Qurei zei dat de Palestijnen met Abbas als opvolger van de in november overleden Yasser Arafat hebben 'gekozen voor de weg van vrede, democratie en nationale eenheid'. Abbas had maandag een ontmoeting met Qurei en gaf de wens te kennen dat die ook de nieuwe regering gaat leiden.

Premier Ariel Sharon van Israël wil een ontmoeting met Abbas. Daarin moet volgens Israëlische media onder meer de Israëlisch-Palestijnse samenwerking op het gebied van veiligheid aan de orde komen. Shimon Peres, die plaatsvervangend premier is in de nieuwe regering van Sharon, zei tegen de Israëlische legerradio dat Israël Abbas een 'eerlijke kans' moet geven zich te bewijzen.

Om het leiderschap van de nieuwe Palestijnse president te versterken, overweegt Israël een reeks maatregelen. Volgens de Israëlische krant Haaretz denkt minister Silvan Shalom van Buitenlandse Zaken daarbij onder meer aan versoepeling van de reisbeperkingen in de bezette gebieden.

De Amerikaanse president George Bush had Abbas zondagavond al steun toegezegd bij de hervormingen van het Palestijnse bestuur en bij de aanpak van militante groeperingen als Hamas en de Islamitische Jihad. In dezelfde verklaring riep hij Israël op de humanitaire en economische situatie op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook te verbeteren.

Maandag zei Bush de nieuwe Palestijnse president te zullen uitnodigen in Washington. Hij maande verder Israël zijn verplichtingen na te komen en zich terug te trekken uit de Gazastrook. 'Het is absoluut noodzakelijk dat Israël de visie handhaaft van twee staten die vreedzaam naast elkaar leven', aldus Bush. De Palestijnen moeten volgens hem nu de instellingen voor een democratische staat gaan opbouwen.

De voornaamste voorman van Hamas op de Westelijke Jordaanoever, sjeik Hassan Yusef, heeft Abbas met diens verkiezingsoverwinning gefeliciteerd. De leider van de radicale islamitische verzetsbeweging tekende daar wel bij aan dat hij de opkomst bij de verkiezingen zwak vond. Die bedraagt in werkelijkheid circa 46,5 procent, terwijl de officiële cijfers van de Palestijnse autoriteiten ruim tweederde aangeven. Die cijfers zijn gebaseerd op een veel lager aantal kiesgerechtigden. Hassan Yusef is daarom van mening dat de boycot van Hamas van de verkiezingen was gerechtvaardigd.

Andere radicaal-islamitische groeperingen in de Gazastrook hebben maandag aangekondigd met de nieuwe president te zullen samenwerken. De Islamitische Jihad heeft echter laten weten dat er 'betere verkiezingen' zouden moeten komen. Daaraan zouden ook de Palestijnen in Israëlische gevangenissen moeten meedoen.

Ook premier Balkenende heeft maandag zijn felicitaties overgebracht aan de nieuwe Palestijnse president Abbas. Dat heeft een woordvoerder van Balkenende maandag gemeld. 'De premier is blij dat de verkiezingen in relatieve rust konden plaatsvinden en dat er geen gewelddadigheden zijn geweest', aldus de woordvoerder van Balkenende. Dat de verkiezingen 'op een bevredigende manier lijken te zijn verlopen, is een extra felicitatie waard'.

Volgens Balkenende heeft Abbas een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer. 'Dat schetst nieuwe kansen voor het vredesproces. Het is van belang dat Israël en de Palestijnen noodzakelijk stappen zetten om een hervatting van het politieke proces zo snel mogelijk te realiseren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden