Abbas: geen onmiddellijke stop vredesoverleg

Als Israël zondagavond de beperkte bouwstop van de illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied niet verlengt, zal de Palestijnse Autoriteit de onderhandelingen over vrede in het Midden-Oosten niet onmiddellijk staken. Dit zegt de Palestijnse president Mahmoud Abbas zondag in de Arabische krant Al-Hayat.

ANP

Abbas wil eerst met de Palestijnse instellingen en met de Arabische Liga overleggen. Diplomaten proberen ondertussen op de valreep een verlenging van de bouwstop te bereiken. Zaterdag zei Abbas nog dat Israël moet kiezen tussen vrede en nederzettingen.

Cementwagens


Bewoners van de nederzetting Revava in het noorden van de Westelijke Jordaanoever hadden zondag al cementwagens en bulldozers in gereedheid gebracht om de bouwactiviteiten te hervatten.

De nederzettingen zijn niet alleen een obstakel voor de vrede. Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zijn de nederzettingen in strijd met het volkenrecht en dus illegaal. Volgens artikel 49 van de Vierde Geneefse Conventie is het een bezettingsmacht verboden delen van de eigen bevolking te vestigen in bezet gebied. Israël bezette de Westelijke Jordaanoever tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 en begon enkele maanden later met de bouw van nederzettingen.

In de meer dan 120 Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied wonen inmiddels zo'n 500.000 Joden tussen 2,5 miljoen Palestijnen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch herinnerde er zondag aan dat Israël weliswaar delen van de eigen bevolking in bezet gebied vestigt, maar de Palestijnen niet de mogelijkheid geeft voldoende te bouwen om in de woningbehoefte van de eigen bevolking te voorzien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden