Abbas en Sharon willen bestand afkondigen

Israël en de Palestijnen willen dinsdag een 'wederzijds en totaal' staakt-het-vuren afkondigen tijdens de topontmoeting van de Israëlische premier Sharon en de Palestijnse president Abbas....

ANP,AP

Tegelijkertijd meldde een functionaris van de Israëlische premier dat Israël dinsdag het einde wil aankondigen van de militaire operaties in de Palestijnse gebieden. 'Als de terreuraanslagen en het geweld ophouden, is er voor ons geen reden om een operatie te beginnen, want kalmte reageert op kalmte', zei de functionaris.

De topontmoeting betekent volgens Erakat de hervatting van de officiële banden tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Er zijn verscheidene commissies opgericht, waarin moet worden gesproken over de uitwisseling van gevangen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, vertrok maandag na gesprekken met onder andere de Palestijnse leider Abbas uit het Midden-Oosten. ‘Ik vertrek uit de regio overtuigd van het succes van de bijeenkomst van morgen tussen president Abbas en premier Sharon’, aldus Rice. Zij benadrukte dat de 'routekaart' de enige weg naar vrede in de regio is. Die kaart moet uiteindelijk leiden tot een Palestijnse staat naast Israël.

Rice zei verder dat zowel Abbas als de Israëlische premier Ariel Sharon een uitnodiging heeft aanvaard om dit voorjaar naar Washington te komen voor een onderhoud met de Amerikaanse president George Bush. Zij benadrukte dat de VS het liefst zien dat Israel en de Palestijnen rechtstreeks met elkaar onderhandelen en dat de Amerikaanse bemoeienis beperkt blijft.

Volgens Rice willen de Verenigde Staten wel een 'veiligheidscoördinator' naar het Midden-Oosten sturen. Washington benoemt generaal William E. Ward op deze functie die ‘de Palestijnen moet helpen bij de hervormingen van het veiligheidsapparaat’, aldus Rice.

Israel heeft zich altijd verzet tegen de stationering van internationale waarnemers, maar een medewerker van Sharon, Raanan Gissin, zei dat Ward welkom is. 'Dit is iemand die als een scheidsrechter kan optreden als daar behoefte aan is, om te bemiddelen en een crisis te voorkomen', zei Gissin.

Abbas maakte duidelijk dat Rice tegenover hem heeft gesproken over meerdere waarnemers.

In Washington zei Bush dat de vredesbesprekingen meer kans van slagen hebben nu Abbas is gekozen tot de president van de Palestijnen. Abbas komt naar de onderhandelingstafel met een mandaat van de Palestijnse kiezers. Bush zei ook onder de indruk te zijn van Abbas' inspanningen om terreurdaden te bestrijden en van Israëls medewerking bij de Palestijnse verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden