Aartsbisschop Zimbabwe treedt terug

Paus Benedictus XVI heeft dinsdag het vertrek geaccepteerd van de Zimbabwaanse aartsbisschop Pius Ncube, criticus van president Mugabe. Ncube (60) raakte in juli betrokken bij een seksschandaal, dat volgens hem door de overheid is aangewakkerd....

APGuardian en Reuters

De seksaffaire laaide op toen in de staatsmedia foto’s en een video verschenen van een naakte man, mogelijk Ncube, op bed met een medewerkster van de kerk.

De beelden van dit ‘liefdesnest van de aartsbisschop’, die avond aan avond op televisie te zien waren, zouden door een privédetective zijn gemaakt met een verborgen camera in de slaapkamer van de aartsbisschop. Volgens het kamp van Ncube had het regime van Robert Mugabe de hand in deze opnamen, om de aartsbisschop in diskrediet te brengen.

Ncube heeft Mugabe herhaaldelijk beschuldigd van een slecht economisch beleid dat heeft geleid tot voedselgebrek bij kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen. Ook betitelde hij Mugabe als ‘megalomaan’ en riep hij buitenlandse mogendheden op de president af te zetten.

In augustus schaarde de Zimbabwaanse bisschoppenconferentie zich achter Ncube. In een verklaring werden de autoriteiten ervan beticht met de seksaffaire de aandacht af te willen leiden van de politieke en economische crisis in het land. Ook werd de aartsbisschop geprezen omdat hij ‘het kwaad ontmaskert’. Al eerder nam de bisschoppenconferentie scherp stelling tegen de onderdrukking in Zimbabwe.

Ncube blijkt al in juli, enige dagen na het uitbreken van de seksaffaire, zijn ontslag bij de paus te hebben ingediend, maar pas dinsdag volgde de korte verklaring van het Vaticaan, waarin met geen woord werd gerept over de affaire. Ncube zelf verklaarde dinsdag dat hij afscheid heeft genomen om verdere schade voor de kerk en voor zijn medebisschoppen te voorkomen.

Hij wil wel aanblijven als bisschop en leiding gaan geven aan een nieuw liefdadigheidsfonds: de Zimbabwe Humanitarian Support Trust. Volgens waarnemers zou hij mogelijk een politieke rol ambiëren. De laatste maanden is de oppositie in Zimbabwe ernstig verzwakt.

Ook zal Ncube zich teweer stellen in de rechtszaak die is aangespannen naar aanleiding van de seksaffaire, die hij nooit met zoveel woorden heeft ontkend. De echtgenoot van zijn vermoedelijke sekspartner heeft de bisschop aangeklaagd en eist 120 duizend dollar smartegeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden