Aartsbisschop Wim Eijk: kinderbiecht komt terug

De kinderbiecht keert terug in het aartsbisdom Utrecht. Die verwachting spreekt aartsbisschop Wim Eijk uit in een interview met de Volkskrant. De kinderbiecht is volgens Eijk 'in onbruik geraakt, maar nooit afgeschaft'. Het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, dat op 8 december door paus Franciscus is ingeluid, zou 'een uitgelezen gelegenheid' bieden voor een terugkeer 'naar de boetepraktijk in de oude kerk: de kwijtschelding van alle straffen die iemand zijn opgelegd vanwege zijn zonden'.

Aartsbisschop Wim Eijk. Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant

De biecht is een van de zeven sacramenten - 'gewijde handelingen waardoor God tot de mens komt' - van de Rooms-Katholieke Kerk. Volgens dit sacrament kan een gevolmachtigde priester, de biechtvader, in naam van Christus de zonden vergeven van een 'trouw en rechtvaardig' gelovige. In de katholieke geloofsleer hangen barmhartigheid en boetedoening dus nauw met elkaar samen.

Rooms-katholieken worden nog steeds geacht ten minste eenmaal per maand ter biecht te gaan, maar in dit deel van de wereld is daarvan allang geen sprake meer. In de meeste kerkgebouwen verwijst de biechtstoel naar een verleden waaraan niet iedereen graag herinnerd wordt. In zijn bisdom ziet Eijk echter 'dat mensen mondjesmaat weer gaan biechten. Zeker jongeren, want die zijn vaak vuriger in hun geloof.'

Interview

'We leven in een tijd van extreem individualisme. Dat mag geen reden zijn om die dogma's dan maar los te laten.' Lees hier het volledige interview met aartsbisschop Wim Eijk (+).

Band met Christus

Volgens Eijk 'is het goed als mensen al op jonge leeftijd met het sacrament van de biecht kennismaken. De biecht is een belangrijk middel om de persoonlijk band met Christus te onderhouden en te versterken.' Paus Franciscus heeft bij de opening van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid 'een heldere brief' over de boeteleer geschreven 'waarin hij uitlegt hoe het zit met het vagevuur en de aflaat'.

Alleen oudere katholieken hebben nog persoonlijke herinneringen aan de kinderbiecht. Een van hen schreef een paar jaar geleden in het Brabants Dagblad: 'Biechten was voor de meeste kinderen toch een heel gebeuren. Je had het gewone rijtje van kleine dagelijkse zonden. Doodzenuwachtig was je om die tegen de pastoor te moeten vertellen. Toen je verkering kreeg, lagen de zaken wat anders, toen had je wel meer te vertellen in de biechtstoel. Iemand vertelde me dat hij naar de Paterskerk zou gaan. Daar zat namelijk een dove pater. De biechteling stapte de biechtstoel in, zingend op de wijs van een bekende aria: 'En ik heb zo'n lol, en ik heb zo'n lol, en ik heb zo'n lol in mijn leven.' Waarop de pater, tot zijn schrik, terugzong: 'En je bent verkeerd, en je bent verkeerd, want de dove zit hierneven'.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.