Aart Jonkers

Naam: Aart Jonkers
Leeftijd: 20
Woont: op kamers in Amsterdam
Deed: vwo in Kampen
Doet: rechten aan de UvA
Wil: een uitdagende studie

Over de studie:
‘Een tijdje heb ik politicologie erbij gedaan. Daar ben ik weer mee gestopt, dat boeide me niet zo. Beetje slappe studie. Ik zit nu in mijn derde jaar rechten en zit goed op schema. Veel rechtspositieve, toegepaste vakken, daarnaast ook rechtsfilosofische, meer wetenschappelijke vakken. Moeilijker, maar dat spreekt me ook heel erg aan.

‘Ik ben regelmatig bij Unica, een kleine en oude studentenvereniging. We hebben 20 actieve leden. Sinds kort zit ik ook een dagdeel in de week op het rechtsbureau van de ASVA. Vrijwilligerswerk, studenten kunnen er advies vragen. Soms vertegenwoordigen we hen ook in zaken. Het is goed praktijkervaring op te doen. Ik leen nu van de IB Groep. Daardoor heb ik geen betaald baantje nodig. Zonder die lening moest ik zeker een baantje hebben. Anders kon ik niet rondkomen.

Over de studiekeuze:
‘Toen ik eindexamen ging doen, had ik nog geen idee wat ik wilde. Ik was op open dagen geweest in Amsterdam en Utrecht. Ben van alles gaan bekijken, zelfs industrieel ontwerpen op een TU, en Nederlands.

‘Het vwo gaf een beetje begeleiding. Er was een dekaan. Maar het was tamelijk vrijblijvend. Je moest maar kijken en langskomen als je dat wilde. Het stelde niet zoveel voor. Ik vond het wel best zo. Ik weet ook niet hoe het beter kan, al hoor ik wel dat sommige scholen met loopbaanassistenten werken.

‘Uiteindelijk kwam ik terecht bij rechten op de UvA. Mijn ouders zeiden: dat is niks voor jou. Maar mij leek het een goede opleiding, vanwege de vaardigheden die je leert. Bij een studie als filosofie is alles theoretisch, maar rechten biedt de combinatie van theorie en praktijk.’

Over wonen:
Sinds 2 jaar woon ik dus aan de Weesperzijde in Amsterdam. Daarvoor woonde ik een tijdje bij een hospita in de PC Hooftstraat. Dit is gewoon van een woningcorporatie, van De Key. Ik kwam erop via een tip van mijn moeder. Die kende een oude studievriend die er woonde. Vroeger woonden er krakers. Die vonden het goed als het naar de corporatie overging als zij maar mochten bepalen wie erbij kwam. Ik betaal iets van ruim 280 euro kale huur per maand. Daar komt nog energie en servicekosten bij, ook nog eens een euro of 80 en dan gaat de huursubsidie er voor mij weer van af, ook weer bijna 80.

‘Het is denk ik 22 m2. Er is alleen een wastafel in. Keuken en badkamer deel ik met vier mensen. Ik kan mijn kamer wel individueel afsluiten. En ik heb een eigen deurbel. Moet ook, voor de huursubsidie. Het is een oud pand. Ik wil er wel graag blijven zitten. Het is drie hoog en ik heb een mooi uitzicht over de Amstel. Ik hoefde er niet veel aan op te knappen, dat viel mee.

‘In de PC Hooft woonde ik op een soort van zolderkamertje, was wel meer in het centrum, maar als gezegd bij een hospita. Bij iemand in huis wonen is toch minder fijn. Hier heb ik ook alle huurrechten.’

Aart Jonkers (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
Aart Jonkers (Joost van den Broek / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden