Aardverschuiving in België

De Vlaams-nationalistische N-VA is zondag met een electorale aardverschuiving de grote winnaar van de Belgische verkiezingen geworden. Het Vlaams Belang leed een gevoelig verlies....

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

Vlaamse en Waalse politici spraken over een ‘zwart-gele tsunami’, verwijzend naar de partijkleuren van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), de partij die op termijn streeft naar de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Een deel van hen verwacht een extreem moeilijke kabinetsformatie nu de verhouding tussen Vlamingen en Walen politiek verder is gepolariseerd. Anderen zijn hoopvoller gestemd. Zij denken dat de Franstaligen onder druk van deze uitslag bereid zullen zijn tot een staatshervorming.

De N-VA wordt met 27 zetels (stand van middernacht) de grootste partij, een winst van 19 zetels. Bij de vorige stembusgang in 2007 was zij nog de juniorpartner in een kartel met de Vlaamse christendemocraten CD & V, in 2003 haalde ze één zetel. CD & V verliest 6 zetels en komt op 17. Oud-premier Leterme: ‘Regeren in crisistijd wordt niet door de kiezer beloond.’

N-VA-leider De Wever claimde de overwinning toen nog niet de helft van stemmen was geteld. ‘Vlaanderen heeft gedurfd te kiezen voor verandering. We zullen hen niet teleurstellen’, hield hij zijn uitgelaten achterban voor.

De N-VA bepleit meer autonomie voor de gewesten om de impasse tussen Frans- en Nederlandstaligen te doorbreken. Ook wil hij fors bezuinigen. De Wever zei ‘de hand te reiken’ naar de Franstaligen. ‘Niemand heeft baat bij verdere blokkades.’

PS-leider Di Rupo toonde zich zondagavond bereid tot compromissen. Een groot deel van de Vlamingen wil de Belgische staat veranderen, zei hij. ‘Voor de stabiliteit van ons land moet die boodschap gehoord worden.’ Zijn partij kreeg 26 zetels, een winst van 6.

De komende dagen zal koning Albert, na raadpleging van alle politieke kopstukken, een informateur aanwijzen. Die moet onderzoeken welke coalitie van Vlaamse en Waalse partijen mogelijk is. De kans bestaat dat PS-leider Di Rupo uiteindelijk premier wordt omdat de socialistische familie de grootste is. Hij zou daarmee de eerste Waalse premier sinds 1974 zijn.

Terwijl het radicale Vlaamse geluid de N-VA een monsterscore bezorgde, leed het Vlaams Belang 4 zetels verlies. Het Vlaams Belang worstelt met een harde richtingenstrijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden