‘Aardige vent, geen idee dat hij terrorist was’

Ze mogen van de mobiele eenheid niet naar buiten om te roken, dus vandaag worden de sigaretten in het Haagse buurthuis SamSam gewoon binnen opgestoken....

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en Sacha Kester

Buurthuis SamSam, waar peuters worden opgevangen en moeders Nederlandse les kunnen volgen, ligt midden in de Schilderswijk en naast het huis waar de politie vrijdag een terreurverdachte heeft aangehouden.

‘We zagen vanmorgen rond half elf buiten al politie lopen’, vertelt Raila Chhangar. ‘Toen ik aan de overkant ook nog iemand met een geweer zag staan, heb ik de gordijnen gesloten omdat ik niet wilde dat de kinderen het zouden zien.’

In het portiek met de huisnummers 182 tot 186 heeft de politie een paar uur eerder met een stormram de deur geforceerd, maar de verhalen in SamSam over wat er precies is gebeurd, lopen uiteen. ‘We weten het niet, want we hebben niet veel gezien’, zegt Wim Assies, die in het buurtcentrum werkt.

Zonder uitzondering zijn de medewerkers van SamSam verbaasd over wat er is gebeurd. ‘Dit is een heel rustige buurt, ondanks alle verhalen die over de Schilderswijk de ronde doen’, zegt Assies.

De wijk is in de laatste jaren ingrijpend aangepakt: er staan nu moderne rijtjesappartementen van drie verdiepingen hoog, met voordeuren die direct op straat uitkomen.

‘Er wonen hier overwegend allochtonen, vooral veel mensen van Turkse afkomst en er gebeurt eigenlijk nooit wat. Ja, een gestolen fiets of een ingegooide ruit, maar dat is het wel.’

Ooggetuigen melden ook een geblindeerd arrestantenbusje met Belgisch kenteken. Doet de Belgische politie ook mee? Niet echt. Nederland moest bij de buren eenhond lenen die explosieven kan opsporen. De Nederlandse explosievenhonden zitten allemaal in Pakistan.

Op de Moerweg, een paar honderd meter verderop, heeft de politie rond hetzelfde tijdstip een tweede arrestatie verricht. Ook hier is een deel van de straat met roodwitte linten afgezet en houdt de mobiele eenheid mensen op afstand.

Ondertussen lopen twee mannen in witte pakken het portiek van nummer251 in, een woning op de eerste verdieping van een flatgebouw. Een gat in de ruit toont waar een lichtkogel naar binnen is geschoten.

‘Ik schrok me rot’, zegt een jongen die uitgerekend vandaag bij de buren van de verdachte logeerde. ‘Ik lag nog te slapen en plotseling stonden ze tegen de deur aan te rammen. Ik dacht dat het bij ons was, maar ze moesten hiernaast zijn.’

Toen de jongen, die zijn naam niet in de krant wil, ook nog de knal van de lichtkogel hoorde, ging hij poolshoogte nemen. ‘Ik dacht dat er werd geschoten’, zegt hij.

‘Ik zag twee mannen met een pistool, van wie ik later hoorde dat het politie in burger was. Zij vroegen me deuren en ramen dicht te houden en binnen te blijven, maar verder wilden ze niets zeggen. Dus toen ik ben maar televisie gaan kijken om te horen wat er naast me aan de hand was.’

Zijn vriend, de 21-jarige bewoner van de flat, was tijdens de inval aan het werk. ‘Ik begin altijd om vier uur ’smorgens’, legt hij uit. ‘Dus ik baal als een stekker dat ik nu mijn huis niet in mag. Ik ben moe. Ik wil slapen.’

De buurman om wie het allemaal draait, kent hij wel. ‘Een Marrokkaanse jongen van 24’, zegt hij. ‘Aardige vent. Hij woonde er net een half jaar, samen met zijn vrouw en zijn zoontje van anderhalf, en we hebben wel eens over voetbal staan kletsen in het portiek. En het zou echt nooit bij me zijn opgekomen dat uitgerekend hij iets met die terroristen te maken heeft.

‘Die jongen zag er zo normaal uit; gewone kleren, perfect Nederlands. Echt niet te geloven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden