'Aardige vent, geen idee dat hij terrorist was'

Ze mogen van de mobiele eenheid niet naar buiten om te roken, dus vandaag worden de sigaretten in het Haagse buurthuis SamSam gewoon binnen opgestoken....

Buurthuis SamSam, waar peuters worden opgevangen en moeders Nederlandseles kunnen volgen, ligt midden in de Schilderswijk en naast het huis waarde politie vrijdag een terreurverdachte heeft aangehouden.

'We zagen vanmorgen rond half elf buiten al politie lopen', verteltRaila Chhangar. 'Toen ik aan de overkant ook nog iemand met een geweer zagstaan, heb ik de gordijnen gesloten omdat ik niet wilde dat de kinderen hetzouden zien.'

In het portiek met de huisnummers 182 tot 186 heeft de politie een paaruur eerder met een stormram de deur geforceerd, maar de verhalen in SamSamover wat er precies is gebeurd, lopen uiteen. 'We weten het niet, want wehebben niet veel gezien', zegt Wim Assies, die in het buurtcentrum werkt.

Zonder uitzondering zijn de medewerkers van SamSam verbaasd over wat eris gebeurd. 'Dit is een heel rustige buurt, ondanks alle verhalen die overde Schilderswijk de ronde doen', zegt Assies.

De wijk is in de laatste jaren ingrijpend aangepakt: er staan nu modernerijtjesappartementen van drie verdiepingen hoog, met voordeuren die directop straat uitkomen.

'Er wonen hier overwegend allochtonen, vooral veel mensen van Turkseafkomst en er gebeurt eigenlijk nooit wat. Ja, een gestolen fiets of eeningegooide ruit, maar dat is het wel.'

Ooggetuigen melden ook een geblindeerd arrestantenbusje met Belgischkenteken. Doet de Belgische politie ook mee? Niet echt. Nederland moest bijde buren eenhond lenen die explosieven kan opsporen. De Nederlandseexplosievenhonden zitten allemaal in Pakistan.

Op de Moerweg, een paar honderd meter verderop, heeft de politie rondhetzelfde tijdstip een tweede arrestatie verricht. Ook hier is een deel vande straat met roodwitte linten afgezet en houdt de mobiele eenheid mensenop afstand.

Ondertussen lopen twee mannen in witte pakken het portiek van nummer251in, een woning op de eerste verdieping van een flatgebouw. Een gat in deruit toont waar een lichtkogel naar binnen is geschoten.

'Ik schrok me rot', zegt een jongen die uitgerekend vandaag bij de burenvan de verdachte logeerde. 'Ik lag nog te slapen en plotseling stonden zetegen de deur aan te rammen. Ik dacht dat het bij ons was, maar ze moestenhiernaast zijn.'

Toen de jongen, die zijn naam niet in de krant wil, ook nog de knal vande lichtkogel hoorde, ging hij poolshoogte nemen. 'Ik dacht dat er werdgeschoten', zegt hij.

'Ik zag twee mannen met een pistool, van wie ik later hoorde dat hetpolitie in burger was. Zij vroegen me deuren en ramen dicht te houden enbinnen te blijven, maar verder wilden ze niets zeggen. Dus toen ik ben maartelevisie gaan kijken om te horen wat er naast me aan de hand was.'

Zijn vriend, de 21-jarige bewoner van de flat, was tijdens de inval aanhet werk. 'Ik begin altijd om vier uur 'smorgens', legt hij uit. 'Dus ikbaal als een stekker dat ik nu mijn huis niet in mag. Ik ben moe. Ik wilslapen.'

De buurman om wie het allemaal draait, kent hij wel. 'Een Marrokkaansejongen van 24', zegt hij. 'Aardige vent. Hij woonde er net een half jaar,samen met zijn vrouw en zijn zoontje van anderhalf, en we hebben wel eensover voetbal staan kletsen in het portiek. En het zou echt nooit bij mezijn opgekomen dat uitgerekend hij iets met die terroristen te maken heeft.

'Die jongen zag er zo normaal uit; gewone kleren, perfect Nederlands.Echt niet te geloven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden