Aardig oud

Rollator-rockers zijn ze volgens sommigen. Mick Jagger en zijn bejaarde maatjes zouden zich beter met het zingen van slaapliedjes voor de kleinkinderen kunnen bezighouden....

Yvonne Berkeljon

In de afgelopen jaren heeft de rechter zich veelvuldig gebogen over een ongewenst einde aan het dienstverband van 'ouderen'. Scheidsrechter Jol fluit nog steeds nadat hij met succes zijn verplichte pensionering aanvocht. De rechter was het niet eens met de KNVB dat het bereiken van de 47-of 49-jarige leeftijd per definitie medische ongeschiktheid voor de functie van scheidsrechter met zich meebrengt. Het beleid van de KNVB was volgens de rechter verboden leeftijdsdiscriminatie.

Verkeersvliegers bij KLM en Martinair stelden met een beroep op de 'scheidsrechterzaak' de verplichte non-activiteit vanaf hun 56ste levensjaar ter discussie. Dat liep minder goed af. Martinair en KLM beriepen zich ter rechtvaardiging van de regeling op een doorstroomargument. Een pensioenleeftijd van 56 jaar bevordert de instroom van nieuwe vliegers. De rechter deelde deze visie. De vliegers stelden cassatieberoep in en wachten nu op het oordeel van de Hoge Raad.

De Hoge Raad herhaalde overigens het oordeel uit 1995 dat verplichte pensionering op 65-jarige leeftijd nog steeds maatschappelijk aanvaard en dus gerechtvaardigd is. Voor een eerder einde aan het dienstverband is een bijzondere rechtvaardiging noodzakelijk.

Die bijzondere rechtvaardiging was er niet bij ING, vond de kantonrechter Amsterdam. ING wilde van 62-jarige medewerkers af omdat 'het een feit van algemene bekendheid is dat de mogelijkheden van oudere werknemers om met volle kracht werkzaam te zijn, afnemen'. De kantonrechter wilde hier niet aan. Gewoon ouder worden is niet zomaar een rechtvaardiging voor de beëindiging van het dienstverband. Uitsluitend als bijzondere omstandigheden bij de aard van de arbeid of in de onderneming dat nodig maken, is verplichte pensionering onder de 65, jaar aanvaardbaar.

Bij Holland Casino was een verhoogd ziekterisico en een grote kans op WAO-instroom een reden werknemers verplicht te pensioneren op hun 62ste. En eerlijk is eerlijk: Mick Jagger had in zijn jonge jaren nooit een zere keel.

Voor de werklustige oudere is het niet altijd zinloos te strijden tegen jeugdige arrogantie die bepaalt dat de tijd om is. Gewoon ouder worden mag in ieder geval geen reden zijn voor een einde aan het dienstverband. Misschien kan Amerikaans onderzoek nog behulpzaam zijn: ouderen zijn niet alleen georganiseerder en gedisciplineerder, maar ook aardiger. En voor de jonkies: Time waits for no one.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden