Aardig antwoord op Ally McBeal vol seks en drank

'Bob, eh, hoe is je achternaam eigenlijk?'..

Maud Effting

De vraag komt van Catherina (Isa Hoes), een van de hoofdrolspeelsters in Rozengeur & Wodka Lime. Catherina verwacht een kind van Bob. Althans, volgens haar inschatting moet hij wel de vader zijn. Er is alleen een probleem: ze heeft 'niet meer dan honderd woorden' met hem gewisseld voordat ze met hem het bed in dook. Moet ze het kind nu houden of niet?

Met dat soort vragen worstelen de vier hoofdrolspeelsters, Finette, Catherina, Donna en Babette in Rozengeur & Wodka Lime, de nieuwe dramaserie die vanaf zondag wekelijks op RTL 4 wordt uitgezonden.

De serie moet het Nederlandse antwoord zijn op Ally McBeal en Sex and the city, de programma's over de single-maar-toch-heel-erg-leuke-en-aantrekkelijke vrouwen, die al enkele jaren erg populair zijn. In Rozengeur & Wodka Lime zit veel drank, seks en losbandigheid. Het gaat over mooie vrouwen die lekker kunnen drinken en geregeld een puinhoop van hun leven maken. De een is fysiotherapeute en deinst er niet voor terug om haar massagetafel af en toe te gebruiken voor een spannende affaire; de ander is advocate en laat zich ook weleens verleiden door een cliënt.

Maar waar Ally McBeal en Sex and the City altijd hun luchthartige, glamoureuze karakter blijven houden en prettig ironisch en onrealistisch blijven, konden de makers van de Nederlandse serie het niet laten om af en toe een grimmiger sfeer te creëren. Zo lukt het Finette maar niet om zwanger te worden en wordt haar sollicitatie ook nog eens geblokkeerd doordat haar vriend vertelt dat ze bezig zijn met kinderen. Ze krijgt zo'n vreselijke ruzie, dat ze tijdelijk het huis verlaat.

De truc van de Amerikaanse series is de single het gevoel te geven dat hij of zij onafhankelijk en sterk is, en een veel leuker leven leidt dan al die getrouwde types. In het Nederlandse antwoord draait het meer om de herkenning van keuzes die vijfentwintigplussers moeten maken.

Dat maakt van Rozengeur & Wodka Lime een aardige dramaserie over vrouwen rond de dertig en hun problemen. Maar een feel good-serie is het niet. De vier mogen dan lachend discussiëren over de grootte van extra large condooms en lekker doorpimpelen - en en passant reclame maken voor een wodkamerk -, af en toe komt de Nederlandse neiging tot dramatiseren toch naar boven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden