Aarde

Ik doe de meest vreselijke dingen om mijn kinderen 's morgens wakker te krijgen: gordijnen open zwiepen, hard zingen, dekens van het bed trekken....

Theo Jansen

Als niets meer helpt namelijk, pak ik zo'n blauwe koelbatterij uit de diepvries en houd die tegen hun warme voetjes. Binnen twee seconden staan ze naast hun bed.

De voeten vormen een belangrijk onderdeel van het koelsysteem van het lichaam. Ze werken als de radiateur in een auto. Al eerder maakte ik de vergelijking tussen het menselijk lichaam en de auto. Iets dat zichzelf verplaatst (mens, automobiel) ontkomt niet aan een zekere anatomie. Ik noem de maag (benzinetank), de neusgaten (luchtfilter), het eelt onder de voeten (banden), longen (carburateur), luchtpijp (uitlaat kooldioxide) en het koelsysteem komt daar nu nog bij.

Het warme bloed stroomt het been in, staat zijn warmte af aan de aarde, koelt af, stroomt terug en verkoelt de rest van het lichaam. Precies zoals het bloed in de voeten stroomt, zo stroomt het koelwater in de radiateur van een auto.

Dankzij de hoge druk van de voeten op de aarde is er een goed warmtecontact. De aarde speelt als koeltebron een belangrijke rol.

In Italië hebben de huizen marmeren vloeren waaraan je blote radiateurs heerlijk hun warmte kwijt kunnen.

Wat je ook kwijt kan in de aarde, is elektriciteit. Nooit zonder schoeisel een lamp indraaien in de badkamer. De Franse zanger Claude Francois is eraan overleden. Waarschijnlijk waren zijn voeten een beetje nat, evenals de lamp.

Vocht heeft een stimulerende werking op elektrische stroom en trouwens ook op de warmte-uitwisseling. Van een herfstwandeling met blote voeten in het natte gras raak je al gauw onderkoeld.

De aarde fungeert als uitlaatklep. De grond onder onze voeten draagt weliswaar het lichaam, maar is dus tegelijk een valkuil, een bodemloze put voor warmte en elektriciteit. Een bliksemschicht is in staat het deksel zelf open te duwen. De schicht, ofwel de slang van elektriciteit, schiet in een razend tempo de aarde in.

Zo, en dan nu de uitvinding die ik deed op de bijzonder hete dag 25 augustus jongstleden. Het was heet, onbarmhartig heet en vooral vochtig heet.

Nu moet ik u zeggen dat ik niet zo van sandalen houd. Voeten zijn een soort intieme delen. Niemand hoeft die te zien. Dus houd ik mijn schoenen liever aan. Dat is lastig als het zo heet is. Vandaar dat ik ze een uur in de diepvries had laten afkoelen voordat ik ze aantrok. Mijn sokken hield ik aan, want anders komt de afkoeling wel erg hard aan.

Het hielp, de hitte werd dragelijk. Ik voelde me opvallend kwiek, terwijl iedereen klaagde.

Nu moet ik zeggen dat het niet lang duurde, een half uurtje misschien. Maar met inlegzooltjes gevuld met koelvloeistof moet dat langer kunnen. Zeker als die zooltjes passen in moonboots.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden