Aarde warmt snel op als kunstmatige wolk verdwijnt

Een kunstmatige reflecterende wolkenlaag om de opwarmende aarde te koelen vormt een enorm risico zodra hij wordt stopgezet, concluderen Amerikaanse onderzoekers uit computermodellen.

Zonlicht breekt door de wolken boven Sotsji, op een foto van begin deze maand. Beeld getty

In het blad Environmental Research Letters schrijven Kelly McCusker van de Universiteit van Washington en collega's over het stopzetten van zogeheten solar radiation management (SRM). Daarbij worden hoog in de atmosfeer duizenden tonnen zwaveldioxide losgelaten, waardoor een witte laag ontstaat die zonlicht weerkaatst. Daardoor vermindert de opwarming.

Dat systeem werkt op papier. Dan moet echter wel het zonnescherm permanent in stand worden gehouden en de uitstoot van broeikasgassen sterk worden verminderd, aldus McCusker.

Niveaus van eind vorige eeuw
McCusker rekende door wat er gebeurt als in 2035 een zwaveldioxide-scherm wordt aangelegd. Als dat in stand blijft, koelt het zelfs bij blijvende uitstoot van broeikasgassen de atmosfeer af tot niveaus van eind vorige eeuw. Mogelijk veranderen dan wel circulatiepatronen in de atmosfeer en de oceanen en loopt de ozonlaag gevaar.

Zodra door onenigheid, technisch falen of misschien geldgebrek het scherm niet meer wordt onderhouden, gaat het mis, voorspellen de modellen ook. Als het scherm na een kwart eeuw in 2060 wegvalt, schiet de temperatuur op aarde in twee decennia omhoog tot waarden die anders ook zouden zijn bereikt.

Het is vooral de snelheid waarmee dat gebeurt die tot enorme problemen gaat leiden, voorspellen de Amerikanen. De veranderingen die normaal in vier decennia zouden plaatsvinden, voltrekken zich dan in misschien maar tien jaar.

Een zoveelste waarschuwing tegen menselijk gesleutel aan het klimaat, zegt atmosfeerchemicus Jos Lelieveld. 'We weten dat zwavel werkt. Maar het is verslavend, je moet volhouden tot je de CO2 op orde hebt. Terwijl de druk om iets aan de uitstoot te doen, weg lijkt.'

 
Een zoveelste waarschuwing tegen menselijk gesleutel aan het klimaat.
Atmosfeerchemicus Jos Lelieveld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.