Aardbeving

Scènes uit een aardbeving: drie mensen op een grasveld klampen zich vast aan de aarde, alsof ze haar tot rust willen brengen. Mensen in een kantoor proberen hun beeldschermen te redden. Dames in een supermarkt trachten omvallende schappen overeind te houden.


Luchtbeelden: tientallen autootjes worden meegesleurd door de modderstroom. Water plet huizen en schepen worden stuurloos naar de zee gezogen. Er zijn geen mensen te zien; alleen een kleine man op de aanhanger van een stilstaande truck, op een snelweg die onvermijdelijk door de tsunami lijkt zullen worden verzwolgen.


'Een stad die wordt getroffen door de vloedgolf', zegt Eva Jinek van de NOS. 'En een stad die helemaal in brand lijkt te staan.' Welke steden het zijn, komen we niet te weten, maar dat geeft niet. Het zijn stukjes uit een symfonie van vernietiging, impressies van de apocalyps. De oerelementen water, aarde, lucht en vuur voeren hun vernietigende strijd en het is voldoende te weten dat Armageddon in Japan ligt.


Er zit een grijze man in een stoel. Alles om hem heen beweegt en schudt en hij wordt vastgehouden door een jongere man die naast hem staat. De grijze man lijkt de gebeurtenissen kalm te ondergaan, maar het kan ook zijn dat hij in shock is.


Onderin beeld, aan Eva Jineks voeten, dicht iemand een tickertapegedicht.


Het is nog onduidelijk hoe groot de golven zijn / Golf van tien meter hoog gezien in rampgebied / Kustwacht is op zoek naar het verdwenen schip / WK schaatsen afstanden op Ned. 2


Van alle natuurrampen is de aardbeving de verschrikkelijkste. Het is een aanval van Moeder Aarde zelf en dat schokt de ziel. De aardbeving verpulvert je of verzwelgt je. Hij ondergraaft je laatste zekerheid: dat je kunt vertrouwen op de grond onder je voeten. Er is geen ontkomen aan en geen verweer mogelijk.


Dat wordt nog eens bevestigd door de seismoloog Rob Govers, die bij de NOS de beelden van commentaar voorziet. Het moet, zegt Govers ten overvloede, duidelijk zijn dat er tegen aardbevingen helemaal niks is te doen. Je kunt zien dat hij dat eigenlijk ook wel fijn vindt. De mens Govers is geraakt door de verschrikkingen voor zijn ogen, maar de wetenschapper Govers geniet met volle teugen van het zeldzaam brute natuurgeweld van 8.9 op de schaal van Richter.


Zo heftig is de aardbeving, dat hij gebeurtenissen voorziet van gewicht en heilige betekenis; toen Jezus stierf aan het kruis beefde de aarde en voor zijn wederkomst zal hij andermaal schudden als een cocktailshaker, voorspelt de evangelist Mattheüs. De beving is een boodschap van de kosmos: in het laatste bijbelboek Openbaring is het niet voor niets een voortdurend schudden en beven van jewelste.


Japanse media melden dat een passagierstrein is verdwenen / Japanse media melden dat tientallen huizen zijn weggespoeld / Vrees voor veel slachtoffers / WK schaatsen afstanden op Ned. 2


Je kunt in je machteloosheid niet veel meer doen dan de beving classificeren- anders dan tornado's hebben bevingen geen naam om ze dragelijker te maken. De zwaarste in 140 jaar, in de top-10 van zwaarste bevingen ooit.


Het is de best geïnstrumenteerde aardbeving aller tijden, zegt Rob Govers. Mobieltjes en beveiligingscamera's hebben hem in duizenden facetten vastgelegd.


Het was een grote klap, zegt Govers.


Precieze omvang van de verwoestingen nog niet duidelijk / De situatie is onder controle / WK schaatsen afstanden op Ned. 2


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden