Aardbeving Peru eist honderden levens

Ten minste vijfhonderd mensen zijn om het leven gekomen bij de aardbeving in Peru woensdagavond; er vielen meer dan duizend gewonden....

Van onze correspondent Cees Zoon

De beving had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter en duurde ruim twee minuten. Het epicentrum lag 120 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Lima in de Stille Oceaan. Het zwaarst getroffen zijn de steden Pisco, Ica en Chincha in het kustgebied 300 kilometer onder Lima. In de hoofdstad braken paniek en chaos uit, maar er vielen geen slachtoffers.

Direct na de beving werd aan alle kustlanden in de regio een tsunamiwaarschuwing gegeven, maar die werd enkele uren later ingetrokken. De wijk La Punta bij de haven van Callao werd wel overspoeld door enorme golven, die een aantal huizen onder water zetten. Ook bij de getroffen stad Ica ontstond waterschade door de hoge golven.

De meeste doden zijn gevallen in de stad Pisco. De burgemeester van Pisco verklaarde donderdag dat 70 procent van de stad is verwoest en dat de hele infrastructuur van elektriciteit, waterleiding en telefoonlijnen is vernietigd. Veel slachtoffers liggen onder het puin van twee kerken die instortten terwijl de mis aan de gang was. In de loop van donderdag is wel een aantal overlevenden onder de resten van de kerk gehaald.

Het telefoonverkeer in het hele land was urenlang onmogelijk, hetgeen de paniek en de onzekerheid vergrootte. President Garcia noemde het in een tv-toespraak onaanvaardbaar dat het communicatiesysteem zo broos is. Hij riep burgemeesters op te stoppen met het blokkeren van het plaatsen van antennes met ‘het valse argument dat ze kanker veroorzaken’.

Na de beving volgden drie zware en tweehonderd mindere naschokken. Peru ligt in een zone waar twee aardplaten op elkaar botsen en is derhalve gewend aan aardbevingen. Maar de schok van woensdag was de zwaarste in ruim veertig jaar. De laatste van deze omvang vond plaats in 1970 en eiste vijftigduizend levens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden