Live

Aardbeving Nepal: meer dan 4.000 doden

Het dodental van de zware aardbeving in Nepal loopt nog steeds op. De Nepalese autoriteiten zeggen dat er inmiddels meer dan 4.000 mensen om het leven zijn gekomen. Er zijn ook nog vele duizenden gewonden geteld. In dit artikel houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Beschadigde tempel in Vhaktapur in Nepal Beeld epa
Beschadigde tempel in Vhaktapur in NepalBeeld epa

17.55 uur: Nederlands hulpteam ter plaatse

Het Nederlandse hulpteam USAR is begonnen met het zoeken naar slachtoffers en overlevenden in en onder een ingestort hotel in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie gemeld.

Het team, voluit het Urban Search and Rescue team, is begonnen met puinruimen met meegebracht materieel en zoekt met speurhonden in de puinhopen van het gebouw.

Het team bestaat uit 62 Nederlanders en acht honden en is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven. Het team heeft zijn basiskamp ingericht vlakbij het vliegveld van Kathmandu en werkt in vier groepen 24 uur per dag.

Meer over de aardbeving

Lex Kassenberg lag te slapen toen de telefoon ging. Er was een aardbeving geweest in Nepal, het land waar hij al jaren woont. 'Mijn vrouw! Was ze in orde?'

De straten van Kathmandu zijn zondag vol mensen: huilend, zoekend naar overlevenden. De huizen die nog staan, durven ze niet binnen te gaan uit angst voor naschokken. 'Ik dacht dat ik in de grond zou wegzakken'

'Het is verschrikkelijk om dit te moeten zeggen', zegt geofysicus Rob Govers (Universiteit Utrecht). 'Maar wat er in Nepal is gebeurd, ligt volledig in de lijn van onze verwachtingen.'

17.22 uur: Meer dan 4.000 doden

Het dodental is verder opgehoogd naar ruim 4.000. De Nepalese politie heeft aan het begin van de avond bekendgemaakt dat in Nepal 3.904 doden zijn geteld. Daarnaast zijn 18 mensen om het leven gekomen bij een lawine bij het basiskamp op de Mount Everest en kwamen er 61 mensen om in het aangrenzende India en 25 in Tibet.

Naar verwachting zal het dodental verder naar boven worden bijgesteld wanneer de hulpdiensten toegang krijgen tot de moeilijk bereikbare bergdorpen.

Een vierjarig jongetje krijgt medische hulp in Dhading Besi. Beeld reuters
Een vierjarig jongetje krijgt medische hulp in Dhading Besi.Beeld reuters

16.53 uur: Eerste Nederlanders vandaag terug

Een eerste kleine groep van ongeveer tien mensen Nederlanders komt vandaag terug uit Nepal. Het zijn de eerste Nederlanders die uit het land zijn gerepatrieerd sinds de zware aardbeving van zaterdag, meldt de NOS. De komende dagen komen nog meer Nederlanders terug.

Morgen landt op vliegbasis Eindhoven een militaire vlucht met aan boord 44 kwetsbare mensen zoals moeders met kleine kinderen en ouderen.

Alarmcentrale SOS International heeft contact gehad met vierhonderd Nederlanders in Nepal. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zitten er minstens vijfhonderd Nederlanders in het land. Met ongeveer honderd van hen zou nog geen contact zijn geweest. 'Maar dat hoeft niet te betekenen dat er iets aan de hand is. Er is nauwelijks communicatie mogelijk', zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken op NPO Radio 1.

Nepalezen in de noordoostelijke staat Assam in India bidden voor de slachtoffers van de aardbeving Beeld ap
Nepalezen in de noordoostelijke staat Assam in India bidden voor de slachtoffers van de aardbevingBeeld ap

15.15 uur: Giro 555 voor donaties

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) beginnen een nationale actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. RTL Nieuws meldt dat op giro 555 geld wordt ingezameld voor de aanschaf van hulpgoederen als voedsel, medicijnen en tenten.

null Beeld epa
Beeld epa

13.35 uur: Chaos op luchthaven Kathmandu

Het was vandaag een chaos op de enige internationale luchthaven van Nepal bij de hoofdstad Kathmandu. Honderden mensen, vooral uit buurland India, stonden in de rij om zo snel mogelijk het land te verlaten, meldde de krant Times of India.

Vanwege de drukte krijgen vrouwen, kinderen, ouderen en gewonden voorrang op Tribhuvan International Airport. Mensen vallen flauw door angst en stress, vertelde een arts tegen de krant.

12.25 uur: Aardbeving treft 300 duizend Tibetanen

De aardbeving in Nepal heeft aan de Chinese kant, in Tibet, aan zeker twintig mensen het leven gekost. Er vielen 58 gewonden, ruim duizend huizen zijn ingestort en 10 duizend huizen raakten beschadigd. Dat meldden Chinese staatsmedia vandaag.

Vier mensen worden nog vermist. In totaal zijn ongeveer 300 duizend Tibetanen getroffen door de aardbeving. China heeft het leger ingezet voor hulp aan Tibet. In de stad Xigaze zijn tienduizenden mensen geëvacueerd.

null Beeld reuters
Beeld reuters

12.07 uur: Nederlanders willen naar huis

Steeds meer Nederlanders die in Nepal zitten willen naar huis. Bij alarmcentrale SOS International hadden zich vanochtend rond 11.00 uur Nederlandse tijd zo'n vijftig mensen gemeld die naar huis willen, en dat aantal loopt snel op.

'De situatie wordt chaotischer merken we. Mede door de naschokken zijn er steeds meer mensen die toch naar huis willen', aldus een woordvoerder van de alarmcentrale. SOS International probeert de Nederlanders die het door een aardbeving getroffen land willen verlaten op een vlucht naar huis te zetten. Enkele Nederlanders die zich al in een vroeg stadium gemeld hadden zijn al geboekt op een reguliere vlucht, aldus de woordvoerder.

Het dodental in Nepal is inmiddels gestegen naar 3.726. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Gevreesd wordt dat het aantal doden nog verder stijgt, mogelijk naar 5000.

Een verwoestte tempel in Kathmandu. Beeld epa
Een verwoestte tempel in Kathmandu.Beeld epa

12.02 uur: Israël evacueert baby's Nepalese draagmoeders

Israël is vandaag begonnen met de evacuatie van baby's van draagmoeders uit Nepal en hun Israëlische ouders. Drie pasgeboren baby's zijn al met een klein militair toestel naar Israël gevlogen. Het toestel had eerst artsen naar Nepal vervoerd om te helpen na de aardbeving.

Er moeten nog 22 kindjes naar Israël worden gevlogen, net als de ouders die naar Nepal waren gereisd voor de aardbeving plaatsvond. Ook vier draagmoeders worden geëvacueerd. Dat gebeurt allemaal met vliegtuigen die terugkeren na levering van hulp aan de slachtoffers van de beving.

Veel Israëlische homostellen met een kinderwens maken gebruik van een Nepalese draagmoeder, omdat dat in Israël alleen aan heterostellen is voorbehouden.

null Beeld reuters
Beeld reuters

11.33 uur: 'Schade aardbeving twintig procent van bbp'

De kosten van de wederopbouw van Nepal na de aardbeving zullen ruim 4,5 miljard euro bedragen. Dat schat Azië-hoofdeconoom Rajiv Biswas van het Amerikaanse adviesbureau IHS. Dat bedrag zou een vijfde zijn van het Nepalese bbp.

'De totale kosten van de wederopbouw, waarvoor bouwvoorschriften gelden die geschikt zijn voor aardbevingsgevoelige gebieden, kunnen op de lange termijn de vijf miljard dollar overschrijden', zei Biswas. 'Grootscheepse internationale noodhulp is hard nodig, net als uitgebreide financiële en technische bijstand voor het herstellen van de economie op de lange termijn.'

Nepal kan volgens Biswas uit eigen zak maar weinig geld opbrengen voor noodhulp en wederopbouw. Het gemiddelde jaarinkomen van een Nepalees is zo'n duizend dollar (omgerekend ongeveer 920 euro). Een doorsnee Nepalees gezin heeft alle mogelijke moeite de eindjes aan elkaar te knopen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

11.10 uur: Functies voor vermiste personen op Facebook en Google

Om de zoektocht te vergemakkelijken naar vrienden of familie in het door een aardbeving getroffen Nepal, hebben Facebook en Google speciale functies ingesteld.

Op Facebook kunnen gebruikers hun status op 'veilig' zetten, om vrienden of familie te laten weten dat het goed gaat. In de 'person finder' van Google, een database voor vermiste personen, kunnen betrokkenen niet alleen zoeken, maar ook informatie doorgeven over anderen.

Een Indiase vrouw met een familielid dat net aankomt uit Nepal Beeld ap
Een Indiase vrouw met een familielid dat net aankomt uit NepalBeeld ap

10.13 uur: Dodental loopt alsmaar verder op

Het dodental van de beving zaterdag is opnieuw verder opgelopen. De politie spreekt nu van 3.617 doden, meldt persbureau AP.

De achttien slachtoffers die op de aardbeving volgende lawines hebben gemaakt zijn niet in dat cijfer opgenomen. In India en China zijn nog eens respectievelijk 61 en twintig doden gevallen.

9.55 uur: Miljoen kinderen ernstig geraakt door beving

Een miljoen kinderen zijn 'ernstig geraakt' door de aardbeving in Nepal. Dat zegt een woordvoerder van Unicef, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties.

Nu honderdduizenden Nepalezen in tenten en in de open lucht slapen uit angst voor naschokken, zijn reddingswerkers vooral bezorgd over het gebrek aan schoon drinkwater en de kans op besmettelijke ziekten.

'Wat we op dit moment weten is dat bijna een miljoen kinderen ernstig geraakt zijn door de aardbeving. Onze grootste zorg wordt hen voorzien van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Voedsel en water raakt op', zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.

De eerste hulpvluchten van internationale organisaties zijn inmiddels geland op het gehavende vliegveld van Kathmandu.

Een kind kijkt in Kathmandu door een gat in een provisorische tent Beeld epa
Een kind kijkt in Kathmandu door een gat in een provisorische tentBeeld epa

8.33 uur: Zorgen om getroffen bergdorpen Nepal nemen toe

De toestand in het gebied rond het epicentrum van de aardbeving in Nepal van zaterdag is 'erg slecht'. Zeventig procent van sommige afgelegen dorpen is verwoest, zei bestuurder Udav Prashad Timalsina van het district Gorkha vandaag.

"De situatie in het district is erg slecht, vooral in afgelegen bergdorpen", zei Prashad Timalsina. "Mensen zitten verlegen om voedsel en onderdak. We hebben om hulp gevraagd, maar de regering heeft ons niet genoeg hulp geboden."

In Gorkha zijn tot dusver 223 doden geteld. Volgens Prashad Timalsina zal dat cijfer nog oplopen, al was het maar omdat er duizenden gewonden zijn gevallen van wie sommigen er slecht aan toe zijn.

De Verenigde Naties waarschuwen voor het gevaar dat ziekten na de aardbeving in Nepal om zich heen grijpen. De VN vrezen vooral voor diarree en mazelen. Voor die laatste ziekte zijn volgens de VN in Nepal te weinig vaccins voorhanden.

Bijna een miljoen kinderen In het rampgebied hebben dringend hulp nodig, schat Unicef, de kinderhulporganisatie van de VN. Unicef waarschuwt dat er een drinkwatertekort dreigt. Ook de stroomuitval en de haperende communicatieverbindingen maken de toestand er niet gemakkelijker op.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

8.15 uur: Nederlands hulpteam aangekomen in Nepal

Het Nederlandse hulpteam USAR is aangekomen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Dat heeft de organisatie gemeld. Het team, voluit het Urban Search and Rescue team gaat helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving die het land zaterdag trof. Het team bestaat uit 62 Nederlanders en acht honden en is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven.

null Beeld afp
Beeld afp

8.11 uur: Bergbeklimmers geëvacueerd van Mount Everest

Een aantal bergbeklimmers die vastzaten op grote hoogte op de Mount Everest na de aardbeving in Nepal, zijn vandaag geëvacueerd.

Een Roemeense klimmer liet op Twitter weten dat er drie helikopters waren aangekomen bij basiskamp 1 en 2, die op hoogten van ruim 6000 meter liggen. Het was helder weer, maar door de ijle lucht kunnen de helikopters slechts twee klimmers per keer vervoeren. Een Deense bergbeklimmer plaatste op Facbook een video van een evacuatie per helikopter.

Door de aardbeving van zaterdag ontstond een lawine die zeker aan zeventien mensen het leven kostte. Ruim zestig bergbeklimmers raakten gewond.

Na de aardbeving zaten naar schatting honderd klimmers vast in de twee basiskampen.

null Beeld epa
Beeld epa

7.19 uur: contact met dorpen

Hulpverleners krijgen vandaag voor het eerst contact met afgelegen bergdorpen. Uit eerste berichten blijkt dat veel gemeenschappen verwoest zijn. Hoofdstedelingen, van wie er sinds de beving velen op straat kamperen, werden vandaag weer opgeschrikt door enkele naschokken.

In Nepal zijn 3218 doden geteld, zei plaatsvervangend inspecteur-generaal van politie Komal Singh Bam maandag. De achttien slachtoffers die op de aardbeving volgende lawines hebben gemaakt zijn niet in dat cijfer opgenomen. In India en China zijn nog eens respectievelijk 61 en twintig doden gevallen.

Veel dorpen in de buurt van het epicentrum van de aardbeving, dat ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu lag, zijn moeilijk bereikbaar. Hulpverleners houden er ernstig rekening mee daar nog vele niet getelde doden te vinden.

De hulpverlening aan de verwoeste bergstaat komt langzaam op stoom. Het vliegveld van het zwaar getroffen Kathmandu is open, hoewel het nog met tal van problemen kampt. Maandag arriveerde een eerste hulptransport over land uit India in de stad Pokhara, ten westen van het epicentrum van de beving.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Gisteren: Mount Everest, naschokken en culturele schatten

Een VN-woordvoerster sprak zondag haar vrees uit voor het uitbreken van ziekten doordat de riolering en waterafvoersystemen beschadigd zijn.

Gisteren werd Kathmandu opnieuw opgeschrikt door een beving, ditmaal met een kracht van 6,7. Wederom was de schok voelbaar in buurlanden als India en Bangladesh. Daar verloren zaterdag al tientallen mensen het leven. Ook waren er gisteren meldingen over nieuwe lawines op de Mount Everest.

Op 's werelds hoogste berg vielen ten minste achttien doden onder klimmers en hun Nepalese begeleiders. Ze werden bedolven onder een sneeuwlaag. Voor zover het ministerie van Buitenlandse Zaken en reisorganisaties kunnen nagaan, zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers. Er zijn zo'n 350 Nederlanders in het land.

Vanuit de hele wereld zijn reddingsteams aan de slag gegaan of onderweg. Nederland stuurde gisteravond een team dat bestaat uit 62 personen en acht honden, gespecialiseerd in het zoeken en redden van mensen die onder puinhopen liggen. Ook andere Europese landen zonden zulke teams.

Aan boord van het Nederlandse militaire vliegtuig bevindt zich vijf ton aan hulpgoederen, bestemd voor de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingsamenwerking) beloofde nog eens 4 miljoen euro voor humanitaire hulp. Hulporganisaties als Unicef en het Rode Kruis hebben speciale gironummers opengesteld.

De aardbeving heeft ook culturele schatten zwaar beschadigd. Veel tempels, paleizen en beelden bleken niet bestand tegen het natuurgeweld.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden