Aardbeving China: 12 duizend doden

De krachtige aardbeving in Centraal-China heeft maandag tenminste 11.921 mensen gedood en tienduizenden verwond.

Van onze verslaggever Hans Moleman

De Chinese autoriteiten verwachten dat het dodental nog hoger zal worden, omdat het epicentrum van de beving, het district Wenchuan waar ruim 110 duizend mensen wonen, maandag niet kon worden bereikt.

’s Avonds laat waren reddingsploegen nog bezig de toegangswegen naar het zwaarst getroffen gebied begaanbaar te maken. ‘De wegen liggen vol rotsblokken’, verklaarde een regeringsfunctionaris. In het nabijgelegen district Beichuan, waar 80 procent van de gebouwen was ingestort, zijn alleen al ruim drieduizend doden.

Premier
De schok, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, trof grote delen van de centrale provincie Sichuan ten noorden van de miljoenenstad Chengdu. In andere delen van China werden lichtere schokken gevoeld. De regering stuurde premier Wen Jiabao naar het gebied om toe te zien op de hulpoperatie.

(tekst loopt door onder video)
]]>

In de stad Chengdu, waarheen de KLM sinds 2006 rechtstreeks vliegt vanaf Schiphol, viel de schade mee. De wolkenkrabbers in deze metropool van ruim tien miljoen inwoners doorstonden de schokken. In het bergachtige achterland van Sichuan, een grote en deels arme provincie met ruim 85 miljoen inwoners die grenst aan Tibet, was de schade veel groter.

Volgens de eerste berichten van het staatspersbureau Nieuw China zijn in diverse dorpen en provinciestadjes huizen, scholen en fabrieken ingestort. De regering heeft het leger ingezet bij reddingsacties en onbeschadigde openbare gebouwen ingericht voor noodopvang. In grote gebieden vielen de stroom en telefoonverbindingen uit. Zowel in Chengdu als de andere miljoenenstad van Sichuan, Chongqing, zijn kantoren, scholen, fabrieken en ziekenhuizen uit voorzorg tijdelijk ontruimd.

Bedolven
Al snel na de beving kwam het bericht dat mogelijk negenhonderd scholieren van de Juyuan school in het stadje Dujiangyan onder het puin waren bedolven. Verslaggevers ter plaatse van het staatspersbureau zagen dat het drie verdiepingen hoge gebouw gedeeltelijk was ingestort, en dat sommige leerlingen in staat waren zichzelf onder het puin uit te werken. Anderen riepen om hulp.

Twee meisjes vertelden dat ze uit het gebouw konden ontsnappen, ‘omdat ze harder renden dan anderen’. Andere leerlingen sprongen uit de ramen. Ook omwonenden die tijdens de schok uit hun huizen waren gevlucht, waren in staat snel leerlingen te redden.

De reddingswerkers hadden de beschikking over zwaar graafmaterieel en kranen om bij slachtoffers te komen, terwijl wanhopige ouders de werkzaamheden volgden. Aan het begin van de avond waren ruim vijftig lichamen geborgen. Ook in het stadje Deyang, zestig kilometer van Chengdu, stortten vijf scholen in.

De situatie in tal van plattelandsgebieden in de provincie was maandag aan het einde van de dag nog niet duidelijk, omdat zowel vaste telefoonlijnen als zendstations voor mobiele telefonie in de regio zijn vernield.

Kalmte en moed
Premier Wen riep maandagavond bij aankomst op het vliegveld van Chengdu op tot kalmte, moed en efficiëntie bij het reddingswerk. ‘Ik geloof dat we deze ramp te boven kunnen komen als volk en leger samenwerken onder leiding van het Centrale Comité van de Communistische Partij en de regering’, aldus Wen.

China heeft geregeld te maken met aardbevingen. De zwaarste in de geschiedenis had 32 jaar geleden plaats in Tangshan, een stad tweehonderd kilometer ten oosten van Peking. Daar vonden op 28 juli 1976 ruim 240 duizend mensen de dood.

(AFP) Beeld AFP
(AFP)Beeld AFP
Aardbeving China (de Volkskrant) Beeld
Aardbeving China (de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden