Aardbeienbrood

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: aardbeienbrood.

Yvette van Boven

Stel: u ziet lekkere, knalrode aardbeien voor een prikkie in de marktkraam liggen en u koopt een flinke doos. Thuisgekomen zet u ze in de koelkast. Een dag te laat komt u erachter dat u nog aardbeien had. Toch zonde om die aardbeien (of ander rood fruit) weg te gooien als de strakke rode glans is verdwenen, waardoor ze voor een dessert net niet meer geschikt lijken.

Geen nood. U bakt er deze cakes mee voor het ontbijt. Want wie lust er nou niet cake-achtig-brood-met-de-jam-er-al-doorheen als hij wakker wordt? Ik ken dat soort mensen niet.

Recept voor 2 kleine cakes

Ingrediënten

150 gr havermout (geen instant!)

200 gr bloem, plus iets extra

1 tl bakpoeder

1 tl gemalen kaneel

0,5 tl zeezout

250 gram suiker

300 ml olie, plus iets extra

4 eieren

600 gr aardbeien, in kwarten gesneden

Verwarm de oven op 175 graden. Vet twee cakevormen van, zeg 750 ml inhoud, in met wat olie. Knip bakpapier op maat van de bodem en vet die ook goed in. (Één grote cake van 1,5 liter kan ook, maar die moet wél lang bakken: twee uur). Meng bloem, havermout, bakpoeder, kaneel en zout in een kom. Klop in een andere kom de suiker met de olie en de eieren los. Maak een kuiltje in de kom met het bloemmengsel en giet het olie-eiermengsel erin. Meng het beslag tot het ongeveer klontvrij is. Schep de aardbeien erdoor.

Giet het beslag in de vorm en bak het brood ruim 1 uur. Check of hij gaar is door er een prikker in te steken. Komt hij er droog uit dan is de cake gaar. Wordt de cake te donker, maar moet hij toch nog even bakken dan vouwt u er een velletje alufolie over.

Laat hem zeker één uur afkoelen voor u hem aansnijdt.

null Beeld illustratie yvette van boven
Beeld illustratie yvette van boven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden