Aardbeien-kipsalade

Nanda Troost


Ingrediënten

Voor de vinaigrette:
- 100 gram aardbeien
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 125 milliliter olijfolie extra vierge
- peper en zout uit de molen
Voor de salade:
- Een krop sla
- Drie eieren
- Een dubbele kipfilet
- Een ruime hand kerstomaatjes
- 1 avocado
- citroensap
- een halve komkommer
- een klein blikje maïs
- een stokbroodje
- boter


Zomer of niet, aardbeien staan bijna wekelijks op het menu. Doorgaans als toetje, maar een enkele keer ook verwerkt in een hartige salade. Als variant daarop is het lekker, en makkelijk, een vinaigrette van aardbeien te maken. Het is maar even werk en daarna heb je voor een week of drie aardbeienvinaigrette in huis. Een meevaller: tegen de tijd dat je wéér aardbeien over de sla doet, is de pot leeg en is het tijd voor een nieuwe variant.

Gebruik een glazen pot die goed schoon is. Wie een vaatwasser heeft, laat pot en deksel een ronde meedraaien in de vaatwasser. Anders goed schoonmaken in heet sodawater. Naspoelen met heet water en op een schone theedoek laten uitlekken en drogen.


Bereidingswijze

Het spreekt voor zich: gebruik alleen aardbeien die er gaaf uit zien. Haal de groene kroontjes eraf, snijd de aardbeien in plakjes en doe ze over in de pot.

Giet er rode wijnazijn en olijfolie over. Doe er peper en zout bij. Doe het deksel goed dicht en schud de pot met aardbeien even goed om.

Laat een half uur intrekken en de vinaigrette is klaar voor gebruik. Zorg ervoor dat de aardbeien die nog niet in een salade verdwijnen onder de olie blijven. Op die manier kan de vinaigrette worden bewaard tot maximaal drie weken.

Maak de salade: er is, als lunchgerecht, genoeg voor drie personen. Kook de eieren in zeven minuten hard. Laat afkoelen en snijd in partjes. Bak de kipfilets in een koekepan met weinig boter gaar of gril in de oven. Laat afkoelen en snijd in reepjes.

Breek of snijd de sla in handzame stukken, was en laat goed uitlekken. Verdeel over drie borden. Doe er de schoongemaakte en gehalveerde kerstomaatjes op. Snijd de avocado in tweeën, wip de pit eruit, schil de avocado, snijd in plakjes en besprenkel met citroensap zodat ze niet bruin worden.

Was de komkommer, en snijd 'm in plakjes. Laat de maïs uitlekken. Verdeel alles over de sla. Schep er wat van de vinaigrette over, en vergeet de aardbeien niet. Lekker met een warm stokbroodje met boter.

Nanda Troost


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden