Aardappelsoep die ruikt naar vroeger

soep Beeld Getty Images/EyeEm

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Duitse aardappelsoep (maaltijdsoep voor 4 personen).

Mijn moeder bewaarde alles, ze wist alleen niet waarvoor', zei Arnoud Holleman vorige week vrijdag toen hij het archief van Ria Holleman tijdens het Gala van het Kookboek officieel overdroeg aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Opeens kwam me een lang vergeten boekje voor de geest: een jarenzeventigkaft, met veel bruin en een oranje pan. En mijn moeder die riep hoe leuk ze het vond dat een kookboek helemaal over soep ging.

Het soepenboekje. Het staat nog steeds in de kast. Vergeeld, bevlekt en uit elkaar gevallen. Nooit over nagedacht wie dat had geschreven. Die kookboeken van mijn moeder bestonden gewoon, daar waren geen mensen aan te pas gekomen.

Nu er een naam bij hoort, ben ik nieuwsgierig naar Ria Holleman (1925-2014) en haar archief. Ik tref het, haar spullen staan nog binnen handbereik in de universiteitsbibliotheek: 23 dozen en een koffertje met daarin, keurig geordend, haar dictaten van haar opleiding tot kooklerares, haar diploma's, leerboeken en aantekeningen voor haar eigen boeken. En een verzameling oude handgeschreven recepten voor haar boek Uit Grootmoeders Tijd.

Vegetarisch koken leerde ze ook, op de Nijverheidsheidsschool in Haarlem. 'Voor de bereiding der vegetarische voeding mag niets gebruikt worden waarvoor een dier gedood is', staat er in het schrift met roodbruin gewolkte, harde kaft. Vegetarisch eten diende de natuurlijke voedingswaarde en smaak zo veel mogelijk te behouden, bestond zo veel mogelijk uit ongezuiverde producten, moest zo kort mogelijk worden gekookt, bevatte weinig specerijen en geen alcohol.

Ingrediënten

- 2 preien
- 1/4e savooiekool
- 2 tomaten
- 1/4e knolselderij
- 500 g aardappelen v1 eetl bloem
- 1 eetl boter
- Anderhalve l water
- 3 (groente-) bouillonblokjes
- 50 g rijst
- zout
- bladselderij, fijngehakt
- geraspte kaas
- eventueel (vega-) knakworstjes

Eitwitrijke producten

De vleesvervangende gerechten moesten de vorm van een vleesgerecht hebben (lapje, bal, croquet, kotelet), de kleur van vlees benaderen en bestonden liefst uit eiwitrijke producten. Kan het suffer? En toch. Ik maakte haar Duitse aardappelsoep - en het rook naar vroeger.

Snijd de preien in stukjes van 1 cm, was en laat ze uitlekken. Was de kool, verwijder de dikke nerven en snijd in ragfijne reepjes. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Snijd de knolselderij en aardappelen (geschild) in blokjes. Doe de blokjes in een kom, schep er de bloem over en schud de blokjes om.

Smoor de prei in boter tot ze zacht is, niet bruin. Smoor de tomatenstukjes 2 minuten mee. Voeg het water, de bouillonblokjes, de aardappel- en knolselderijblokjes en de rijst toe. Breng alles aan de kook, laat de soep zachtjes doorkoken. Voeg na 3 kwartier de kool toe. Proef de soep als ze totaal ongeveer een uur heeft gekookt. Maak de soep met zout op smaak. Voeg de bladselderij toe. Serveer met veel geraspte kaas. Warm er desgewenst hele of in stukjes gesneden knakworstjes in.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden