Aardappelsalade met erwtjes en makreel

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: aardappelsalade met erwtjes en makreel (bijgerecht voor 4 tot 6 personen).

Beeld de Volkskrant

Wees eens eerlijk: als ik zeg dat ik voor mijn verjaardag een mandoline heb gekregen, denkt u dan aan een muziekinstrument of aan keukengerei? In mijn geval het laatste. Een mandoline is een rechthoekige schaafplank, waarmee je - met gevaar voor eigen vingers - de gekste dingen kunt maken. Spaghetti van courgette bijvoorbeeld (al is dat geen echte spaghetti, want daar heb je meel voor nodig, maar enfin) of van die Chinese roosjes, gemaakt van plakjes wortel en tomaat. Machtig mooi man, zo'n mandoline, want het glijdt en snijdt als een tierelier. Ook een eenvoudige komkommer. Dat het 43 jaar heeft moeten duren voordat ik er eindelijk eentje in mijn bezit heb!

Voor het overige viel er weinig te vieren dit jaar. Aan het oprukkende grijs in mijn haar ben ik inmiddels wel gewend, maar nu valt ook de kale plek op mijn achterhoofd niet meer te negeren. U herinnert zich misschien dat ik een nieuw rooster voor mijn Weber-barbecue had gekocht, maar dit weekeinde merkte ik dat het hele apparaat door zijn hoeven begint te zakken. Op de weegschaal heb ik al lang niet meer gestaan, want de batterijen zijn op. Ook daar ga ik volledig de mist in. Misschien moest ik gewoon maar weer beginnen met het eten van koolhydraten, want waar doe ik het allemaal voor? In dat geval is deze fijne aardappelsalade een goed begin.

Ingrediënten

1 kilo vastkokende aardappelen
300 g verse erwtjes (gedopt)
1 verse gerookte makreel van de visboer
20 g bieslook, gehakt
8 blaadjes munt, gehakt
2 eetl. olijfolie
2 eetl. mayonaise
2 eetl. Griekse yoghurt
2 eetl. citroensap
peper en zout

Schil de aardappelen. Zet ze met een laagje gezouten water op het vuur en kook ze zo'n 15 minuten, zodat ze nog een beetje stevig zijn. Giet de aardappelen af. Doe het deksel weer op de pan en laat de aardappelen minimaal 30 minuten zo staan. Zo stoomt u ze droog. Dat geeft de aardappelen extra stevigheid en smaak, wonderlijk genoeg. Kook ook de verse erwtjes beetgaar in gezouten water, in een minuut of 10.

Snijd de aardappelen in kleine blokjes. Pluk de helft van de makreel en bewaar de andere helft voor een later moment. Doe de aardappelen, erwtjes en makreel in een kom en strooi de verse kruiden erover. Meng de olijfolie met de mayonaise, de yoghurt en het citroensap en klop goed door. Spatel deze dressing nu voorzichtig door het aardappelmengsel: als u dat te wild doet, krijgt u aardappelpuree en dat is niet de bedoeling. Breng het geheel ten slotte op smaak met vers gemalen peper en misschien nog wat extra citroensap. Lekker om bij de barbecue te serveren.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.