Aardappelpuree met snijbonen en tomaat

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Aardappelpuree met snijbonen en tomaat (hoofdgerecht voor 2 personen).

null Beeld null

Schoonmoeders die ongevraagd hun antroposofische ideeën op jouw kind loslaten, schoonvaders die altijd vragen waarom je toch bij zo'n slecht betalende start-up zit: als ik mijn vrienden moet geloven, zijn leuke schoonouders zeldzaam. Daarom ben ik extra blij met die van mij. Mijn schoonmoeder en ik zijn twee handen op een buik. Ze kookt net zo graag als ik en we doen niets liever dan discussiëren over wat er nou echt in een bolognesesaus moet.

Klein detail, mijn schoonmoeder is eigenlijk al twee jaar mijn schoonmoeder niet meer. Toen mijn relatie eindigde, waren zij en ik alleen nog niet uitgepraat. Omdat het dan toch de bedoeling is dat je elkaar niet meer ziet, spreken we sindsdien stiekem af. In het geniep rijdt ze naar Amsterdam en drinken we anoniem koffie. Laatst nam ze twee grote blikken olijfolie voor me mee. Haar Spaanse buurman bestelt ze bij de coöperatie in zijn dorp. Over olijfolie wordt nog al eens poenerig gedaan, maar deze is zo smakelijk en betaalbaar dat ik er wel lepels van wil eten. Ze maakt aardappelpuree met olijfolie en verder niks, wat ze ooit heeft afgekeken van Jamie Oliver. Deze innovatie ging geheel aan mij voorbij, maar is ontzettend lekker. Daarom hebben we besloten ons geheim te verklappen, zodat u ook kunt meeprofiteren van dit pureerecept. Met wat groente, bijvoorbeeld snijbonen en tomaat, is het een prachtige maaltijd.

Sake Slootweg. Beeld null
Sake Slootweg.
null Beeld null

Ingrediënten
- 750 g kruimige aardappelen, geschild en gesneden in gelijke stukken
- 75 ml extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
- 250 g snijbonen, diagonaal doorgesneden in stukjes van 5 centimer
- 4 middelgrote tomaten, bijvoorbeeld Tasty Tom's
- 1 teentje knoflook, fijngesneden

Bereiding

Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en laat nastomen in de pan. Stamp kruimig maar niet glad. Maak aan met olijfolie en zout en peper. Blancheer de boontjes ruim 3 minuten in kokend water, koel in koud water en laat drogen op een schone theedoek. Kerf een kruisje in de bolle kant van de tomaten en leg ze 30 seconden in water dat net heeft gekookt. Bijvoorbeeld het kookwater van de bonen. Verwijder het vel, zaadjes en het witte vruchtvlees. Snijd in blokjes en bestrooi met een snufje zout. Zet de aardappelen in een ovenschaaltje nog ruim 10 minuten in een voorverwarmde oven op 250 graden.

Fruit de knoflook in een koekenpan in een scheutje zonnebloemolie en roerbak de snijbonen enkele minuten op hoog vuur. Zet het vuur uit en schep de tomaat er vlak voor u gaat eten doorheen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld null
Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden