Aardappel-garnalensalade

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 1 tot 10 personen
een pond koude, gekookte aardappels
1 klein kuipje crème fraîche (ongeveer vier eetlepels)
vier eetlepels goede mayonaise
1 citroen
bosje bieslook
2 ons gepelde Hollandse garnalen


Ik kom heel wat visboeren tegen, sinds mijn terugkeer naar Nederland. Zeker, ook in Amerika was uitstekende vis verkrijgbaar, maar geen haring, paling, lekkerbekjes of Hollandse garnalen, en daar ben ik allemaal nu juist zo dol op. Dus nu ik terug ben, ga ik mij dagelijks met overgave te buiten aan vaderlands zeebanket.

Gisteren trof ik een visboer die juist zijn harinkjes zelf stond schoon te maken, en dat is altijd een goed teken, dus in het wilde weg sloeg ik aan het bestellen. Bij de paling aarzelde ik even, want die mogen wij niet eten van de viswijzer, maar omdat ik een heel slap karakter heb, zwichtte ik toch voor het verboden slootbanket.

`U moet ze wel een half uurtje voor het eten uit de koelkast halen, dan hebben ze meer smaak', zei de visboer. `Sterker nog', zei ik, `ik leg ze helemaal niet in de koelkast, want ik ga ze over een uur al eten.'

`Dat mag u van mij gerust doen', hernam de man, `ik ben niet bang voor bacteriën, o nee, ik niet. Maar u weet het, officieel mag het niet. We mogen helemaal geen bacteriën meer binnenkrijgen van hogerhand. En weet u waarom? Ze willen van de oude mensen af. Zonder bacteriën bouwen we geen weerstand op. En als we dan 65 zijn en te veel geld gaan kosten, dan sturen ze één klein bacterietje op ons af, en dan zijn we weg.'

De visboer had inmiddels een verwilderde blik in de ogen. `Mijn opa liet de paling altijd gerust een hele dag op het aanrecht liggen, en hij is 96 geworden. En hij waste zich nooit. Nóóit.'

Ik bekeek de visboer nog eens goed. Een béétje groezelig zag hij er wel uit.

`Ze willen ons dood hebben', ging hij voort. `Maar míj krijgen ze niet. O nee. Ik neem mijn maatregelen.'

Wat die maatregelen waren heb ik niet durven vragen. De vis, die ik na enige aarzeling tóch heb opgegeten, smaakte overigens prima.

Aardappelsalade met Hollandse garnalen:

Boen de citroen schoon onder de warme kraan en rasp de schil dun af boven een grote kom.

Roer er de mayonaise en crème fraîche doorheen, plus zout en versgemalen peper. Knip de bieslook fijn en roer die er door met wat citroensap naar smaak. Snijd de aardappelen in blokjes en hussel die met de garnalen door de saus.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden