Aap krijgt geen auteursrecht op selfie

Hij maakte een van de beroemdste selfies van de afgelopen jaren. Toch krijgt Naruto, de aap die in 2011 een foto van zichzelf maakte met de camera van de Britse natuurfotograaf David Slater, geen auteursrecht op de wereldberoemde afbeelding. Dit heeft een Amerikaanse federale rechter in San Francisco bepaald in een zaak die was aangespannen door de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA.

Redactie
De beroemde selfie van de zwartkuifmakaak. Beeld
De beroemde selfie van de zwartkuifmakaak.Beeld

De dierenrechtenactivisten hadden geëist dat alle opbrengsten van de selfie ten goede zouden moeten komen van de Indonesische zwartkuifmakaak. Fotograaf Slater, met wiens toestel de 6-jarige Naruto destijds in de jungle van Sulawesi de selfie nam, vindt echter dat de rechten bij hem liggen. En daarmee dus ook de opbrengsten van de foto die is gepubliceerd in tijdschriften, in kranten en op websites.

Volgens Slater is de foto destijds met zijn camera genomen. Bovendien maakte de aap honderden foto's van zichzelf, zijn omgeving en andere makkaken. De meeste beelden mislukten, maar Slater koos enkele foto's die wel scherp waren en zette deze op internet. Vervolgens legde hij het auteursrecht ervan vast. Ook daarom zou hij de rechtmatige eigenaar van de foto's zijn.

Amerikaanse president

Rechter William Orrick ging echter niet in op de vraag of Slater gelijk heeft. Het eigendom van de foto's moet in een aparte rechtszaak worden bepaald. Wel oordeelde de federale rechter dat een aap niet het auteursrecht op een foto kan bezitten, ook als het een selfie betreft.

Volgens Orrick is het aan de Amerikaanse president en het Amerikaanse Congres om verandering te brengen in de huidige regels. 'Als zij vinden dat dieren het recht op auteursrecht moeten', aldus de federale rechter in een toelichting op zijn vonnis.

Dierenrechtenorganisatie PETA heeft teleurgesteld gereageerd op de uitspraak en heeft aangekondigd de juridische strijd voort te zetten. Volgens de dierenactivisten heeft makaak Naruto wel degelijk het auteursrecht op de foto, omdat in de Amerikaanse wet niet expliciet staat vermeld dat auteursrecht alleen voor mensen geldt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden