Aap heeft geheugen van een olifant

Apen kunnen ook zonder herhaling gebeurtenissen in hun langetermijngeheugen opslaan en terughalen, net als mensen.

AMSTERDAM - Mensen kunnen herinneringen uit het verleden terughalen doordat zij onbewust bepaalde overeenkomsten opmerken tussen nu en toen. Een donderdag in Current Biology verschenen studie laat aan de hand van twee experimenten dat het langetermijngeheugen van chimpansees en orang-oetans mogelijk net zo werkt.

In het eerste experiment moesten de dieren een stokje zien te vinden dat eerder door de verzorger was verstopt. Apen die de proef drie jaar geleden al vier keer hadden gedaan, en daardoor wisten waar ze moesten zoeken, zochten binnen vijf seconden op de juiste plek. De ongetrainde apen konden het stokje niet vinden.

Ook één handeling met een nieuw gereedschap slaan de apen op in hun langetermijngeheugen, bleek uit het tweede experiment. Twee weken vóór de proef kreeg de helft van de apen te zien dat zij voedsel in een hokje konden bemachtigen met een hulpmiddel Tijdens het experiment zelf bleek dat apen die dezelfde situatie al eens hadden meegemaakt, binnen 21 seconden naar het hulpmiddel renden. Andere apen zochten niet op de juiste plek, zo observeerden de wetenschappers van de Deense Aarhus Universiteit en het Max Planck Instituut in Duitsland.

Volgens Liesbeth Sterck, hoogleraar dierecologie aan de Universiteit Utrecht, laat de studie zien dat dieren ook op basis van een enkele gebeurtenis langdurige herinneringen kunnen vormen, en dat ze deze na lange tijd ook weer kunnen ophalen. Maar, zegt ze, het blijft onduidelijk of apen, net als mensen, ook weten dat zij zich iets herinneren. 'Vergelijk het met een hond die een lang geleden begraven bot hervindt. Zou de hond van zichzelf weten dat hij het bot drie jaar terug begraven heeft?'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden